Случайни ли са съвпаденията?


Всеки от нас понякога е попадал в ситуация, в която му е трудно да си обясни определено съвпадение. Мислите си за стара любов / приятел, с който не сте се чували и виждали отдавна и в следващия момент той ви позвънява или се срещате на улицата, в магазина, метрото…. Или пък много време си „ блъскате главата ‘’ над някакъв проблем и успявате да го решите подпомогнати от заглавие във вестник, уличен афиш или теливизиона реклама.
Примерите за подобни необясними съвпадения са многобройни . Тук ще ви посочим няколко подобни:
. Близнаците Джеймс Луис и Джеймс Спрингър се родили в Охайо и отраснали в различни семейства. До 39-ата си година те нищо не знаели един за друг. Когато се срещнали през 1979 г., се оказало, че и двамата са се оженили за жени на име Линда, и двамата се развели, и двамата нарекли синовете си Джеймс и Алън. Без да знаят един за друг, двамата прекарвали отпуска си във Флорида в един и същи курорт. И двамата станали полицаи, и двамата имали едно и също хоби.
• Четиригодишният Роджър Лозер едва не се удавил в морето до гр. Салем (САЩ) и бил спасен от жена на име Елис Блейз. През 1974 г., когато Роджър бил на 12 години, в същия залив той спасил давещ се мъж, който се оказал съпруг на Елис Блейз.
• В Детройт момче паднало от 14-ия етаж и се приземило върху минувач на име Джоузеф Фиглък, благодарение на което останало живо. Година по-късно на същия ден друго момче паднало от прозореца и се приземило върху минувач на име… Джоузеф Фиглък.
Нима е възможно това?
Сякаш всички световни събития, всички хора и действия, както и цялата информация са невидимо свързани с нишки, които внезапно изникват. И според известния психиатър и философ Карл Густав Юнг, това е така. Той назовава явлението „синхроничност“. Ако допуснем, че това съществува, то ще е едно от най-тайнствените и необикновени, чудодейни неща във Вселената.
Юнг стига до заключението,че има необяснима връзка между нещата – времето, пространството, съзнанието и несъзнаваното – която не е причинно-следствена. Съществените съвпадения са нейното най-силно проявление.
В дадени моменти под въздействието на мисли, които са от съществено значение за определен човек,части от вътрешния му свят се проявят във външния под формата на неочаквани случайности, събития с изключително положителен или отрицателен знак – печалби от лотарията, получаване на признания, чудеса…., катастрофи, нещастия, загуби…. Според Юнг това е резултат не просто на нашето тълкуване, а на действително съществуваща връзка, която нарича „синхроничност“.
Заблуда или не, понякога „синхроничностите“ ни тласкат да действаме, да вземем решение или дори коренно да променим живота и съдбата си. Ние сами избираме какво тълкуване да дадем на нещата. Ако необикновеното стечение на обстоятелствата, знаците на съдбата са привлекли вниманието ни върху нещо, което сме игнорирали преди, може би е време да се замислим!?.

Вашият коментар

Уважаваме Вашата поверителност като деактивирахме полето за въвеждане на имейл и записването на IP.

Без излишен спам