Силата на думите

“Благите думи смекчават сърца по-твърди от камък, грубите думи вкоравяват сърца по-меки от коприна.” – Ал-Газали

Знаете ли, че всъщност водата има памет? Този факт е едно от най-съществените доказателства за въздействието и влиянието на думите и мисълта. Японецът Масару Емото е доказал, че думите „любов“ и „благодарност“ най-силно пречистват водата. Същото е и с човешката душа.

От изключителна важност е да се научим да използваме в ежедневието си повече високо енергийни думи като „любов“, „обич“, „успех“, „радост“, „здраве“, „свобода“, „сила“, „смях“… Всички те ни настройват положително.

Мрънкането и оплакването не води до нищо добро и градивно, а напротив – ограничават ни.

Чистотата на живота ти зависи от чистотата на мислите ти. Каквото мислиш, това говориш. Каквото говориш, това и правиш. Каквото правиш, това и получаваш. Твоят живот вибрира на честотата на чистите ти мисли и думи.

Eдна добра дума, едно мило съобщение могат да ми вдигнат настроението за секунди, да усмихнат сърцето ми и да ми дадат крила, предполагам и на вас!? Просто думите са уникална СИЛА! Най-мощният двигател и инструмент.

Най-много боли не от друго, а именно от думите, казани ни някога от някой близък. Те са в състояние да живеят в нас като дълбока емоционална рана с години. И постоянно да ни напомнят за себе си. Ако някой ни удари, нарани физически, това много скоро се забравя. Тялото се лекува бързо. Само белезите остават, за да ни напомнят.

Но има думи, които се помнят вечно и оставят дълбоки вътрешни белези. Затова мислете преди да кажете нещо, защото ако за вас това е спонтанен изблик на емоции, за другите може да е емоционална травма до живот.

Вярвайте ми, аз съм го изпитвала многократно, по–често аз наранявам с думи, но и лично съм го изпитвала, и от думите боли жестоко. Езикът ми винаги е бил безкомпромисно остър.

Когато човек стане по-сензитивен, усеща буквално как думите, музиката, драматичен филм или разтърсваща книга могат емоционално да го смажат. Това е вътрешно усещане, което не може да бъде описано. Лично аз от скоро избирам да се самонаблюдавам и да мисля повече, преди да говоря, особено когато съм емоционално разтърсена и съм „изпушила“.

Марк Твен е казал:

“Правилната дума е могъщ фактор. Винаги, когато се натъкнем на някоя от тези изключително правилни думи, резултатът е както физически, така и духовен и е мигновен.“

Вашият коментар

Уважаваме Вашата поверителност като деактивирахме полето за въвеждане на имейл и записването на IP.

Без излишен спам