Северна Ирландия

 

Северна Ирландия е най-малката от 4-те страни, сформиращи Обединеното кралство, заедно с Англия, Шотландия и Уелс.

Територията на страната, с площ е 14,130 km², е разделена на 6 графства – Антрим, Арма, Даун, Лондъндери, Тирон, Фермана, Кавън, Донигъл, Монахан. Официалните езици са английски, ирландски и ълстърски.

Разположена е на североизточното крайбрежие на остров Ирландия, а популацията и е малко под 2 милиона. В столицата Белфаст, който е и най-големият град в страната, живеят близо 300 000 души.

Към края на 19-ти и началото на 20-ти век, градът процъфтява и се оформя като търговски и културен център.

Архитектурата на Белфаст говори за динамичното му историческо минало, а множеството графити по сградите правят облика на града още по-колоритен. Най-интересните забележителности тук са: замъкът Белфаст, Ботаническата градина, Катедралата Св. Анна и сградата на Университета Куинс.

Към днешна дата, мирът в Белфаст е нарушен от непрестанните конфликти между католици и протестанти.

 

Друго място, заслужаващо внимание, е китното градче Бушмилс, където се намира и едноименната дестилерия за уиски. Тя е и най-старата в Обединеното кралство. За ценителите се организират турове и дегустации срещу 7,50 паунда.

За тези от вас, които предпочитат природните пред културните забележителности, горещо препоръчвам панорамна разходка до скалите на Мохер или Ню Грейндж.

Според археолози, скалната постройка Ню Грейндж датира доста преди Стоун хейндж и е изпълнявала различни функции през  историческите етапи (гробница, обсерватория).

На последно място, но не по важност, е Великата пътека (Giants Causeway) –

 

единствена по рода си природна забележителност, разположена на 5 километра северозападно от град Бушмилс. В следствие от вулканична дейност, лавата потича към морето и в резултат се образува път от около 37 000 перфектно оформени скални колони, наподобяващи тези в Южна Исландия.

„Великата пътека‘‘ е единствената забележителност в Северна Ирландия, вписана в световното наследство към ЮНЕСКО

Вашият коментар

Уважаваме Вашата поверителност като деактивирахме полето за въвеждане на имейл и записването на IP.

Без излишен спам