В Международния ден на кафето – пием повече от 2,25 милиарда чаши кафе на ден

В световен мащаб всеки ден се изпиват повече от 2,25 милиарда чаши кафе. Именно тази напитка е втората най-употребявана след водата. Над 85% от всички хора по Земята започват деня си с кафе.

2. 70% от кафеманиаците пият Арабика, притежаваща приятен и мек вкус, а останалите 30% пият Робуста. В тях има съответно 1% и 2% кофеин.

Друг интересен факт е,че в България кафето се появява под влияние на турците през XVII век. През Възраждането именно в кафетата се провеждали политическите срещи между революционерите.

Знаете ли, че ново проучване доказва, че топлата напитка става по-сладка, ако се смени цветът на чашата?
Сините и прозрачни чаши намаляват горчилката в кафето, без да е необходимо да се добавя допълнително захар, а в бяла чаша кафето е по-горчиво. Това е откритие на учените от университета в австралийския г

В изследването са участвали 36 доброволци, които пили кафе от 3 различни цвят чаши – прозрачни, бели и сини. Били помолени да направят оценка на интензивността на вкуса на кафето в бяла и в прозрачна чаша. При последващ опит било установено, че кафето от бяла чаша не е толкова сладко като кафето от чашите в други цветове. Най-сладкото се намирало в сините чаши.

Според учените хората вероятно свързват кафявия цвят с горчивия вкус, а кафето в бяла чаша изглежда по-кафяво.

Теорията, че цветът може да промени вкуса на храната и напитките не е толкова нова. По-старо изследване пък показва, че червен ягодов мус, сервиран в бяла чиния е 10% по-сладък и 15% по-вкусен, отколкото сервиран в черна чиния.

Вашият коментар

Уважаваме Вашата поверителност като деактивирахме полето за въвеждане на имейл и записването на IP.

Без излишен спам