Новак Джокович – сръбският тенис бог

„Мисля, че всеки играч има една или две слабости, но този човек няма нито една.“ – Джон Иснър

16 титли от големия шлем за Ноле и 5 от тревата на Уимбълдън, след истинска гладиаторска битка на финала с Великия Роджър Федерер и резултат: 7:6, 1:6, 7:6, 4:6, 12:12 (7:3). В един извънземен мач, спасен мачбол във финалния пети сет от страна на Джокович и спечелване на важните топки, той успя да пречупи Маестрото.

Новак Джокович е съвременният тенис бог на сръбския, а и световния тенис. Със своите 16 титли от Големия шлем Джокович заема 3-то място във вечната ранглиста след вечните си съперници: Роджър Федерер – 20 и Рафаел Надал – 18.

Новак Джокович
Новак Джокович / wikipedia.org

Роден е на 22 май 1987 г. в Белград. Семейство му е спортно – баща му, чичо му и леля му са скиори. Сърджан – баща му, освен скиор е и добър футболист и съвсем естествено е имал желание и Новак да се занимава с един от двата спорта, но синът му започва да тренира тенис на четири години.

На седем години Джокович е поканен в националната телевизия, където деца интервюират деца. Появява се с козирка на шапката, обърната назад и още тогава показва своята самоувереност и самочувствие, като заявява, че е бъдещият номер едно на корта.

Когато Ноле е на 20, отива в Мюнхен, където две години тренира в академията на Ники Пилич. През 2016 г., спечелвайки „Ролан Гарос”, той става едва осмият тенисист, успял да спечели кариерен Голям шлем.

Джокович е първият сърбин, успял да стигне до №1 в световната ранглиста и да я задържи за над 220 седмици. В момента също е №1 и едва ли скоро ще бъде задминат.

Най-силното качество, което издига Джокович сред другите тенис майстори (може би наравно само с Рафаел Надал), е невероятната му психика и способността да играе безгрешно в най-решителните моменти. Бекхендът по правата е неговият удар, с него нанася най-често и най-големи поражения.

„Мога само да го поздравя. Това, което Новак прави, е просто изумително. Ако някой може да постигне подобно ниво, това е той. Никак не е лесно да играеш така в продължение на четири-пет години.“ – Рафаел Надал

На корта и извън него Джокерът е страхотен шегаджия и притежава вродени актьорски способности – имитациите му на негови колеги са широко популярни и трупат милиони гледания в Интернет.

През 2007 Ноле основава фондация на свое име. Септември 2011-та Джокович е обявен за посланик на УНИЦЕФ като много други от елитните спортисти. Неговата роля е по-специално за повишаване осведомеността на низшите слоеве на сръбското общество за необходимостта от предучилищно образование. Говорейки за своята фондация, думата „мечта” непрекъснато присъства в речника му. „Да вярваме в техните мечти заедно!”, пише на страницата в Интернет на фондацията и когато стана посланик на УНИЦЕФ, той заяви:

„Чрез работата ми с УНИЦЕФ искам да помогна на сръбските деца да реализират мечтите си. Искам да им помогна да разберат, че имат права и тези права трябва да бъдат защитавани. Искам те да вярват, че всичко е възможно.”

Всеизвестна е пристрастеността на Джокера към безглутеновата диета, на която според него той дължи успехите си. По темата Джокович дори издава книга озаглавена „Сервирай за победата” през 2013 г.

Много малко са спортистите и в частност тенисистите, които изразяват мнения по политически теми, но Джокович и с това няма проблем.

„Аз съм против всякакво оръжие, всякакъв вид въздушни удари или ракети – каза той. – Аз съм против всичко, което разрушава. Тъй като имам личен опит, знам, че това не носи нищо добро за никого.”

„Онези времена, през които аз и моите сънародници и колеги от Сърбия преминахме, са определено период от живота, който не пожелавам на никого. Войната е най-лошото нещо в живота на човечеството. Никой не побеждава наистина.”

Три са основните елемента във величието на Джокович. На първите две места са тези, които са типични и характерни за всички успешни спортисти и хора на изкуството – талант и отдаденост. Мнозина са тези, които притежават таланта, но не са в достатъчна степен отдадени. Други пък имат по-скромни способности, но невероятна решимост да успеят. При него те са в хармония.

Целенасочеността, необходима, за да успееш в среда, в която и най-малката слабост се наказва. Това именно е и третият елемент от гениaлността на Ноле..

Жената до Ноле се казва Йелена Джокович. Семейство са от 2014 година, но са заедно от 13 години. Двамата имат две деца – Стефан – 2014 година и малката Тара, която се появява на бял свят през 2017 година.

Йелена е основен двигател на проектите на Ноле извън корта. Тя е директор на благотворителната фондация „Новак Джокович“.

За момента Новак Джокович има 16 титли от Големия шлем:

  • ОП на Австралия – (2008, 2011. 2012, 2013, 2015, 2016, 2019);
  • Ролан Гарос – (2016 );
  • Уимбълдън – (2011, 2014, 2015, 2018, 2019);
  • ОП на САЩ – (2011, 2015, 2018).

„Ако оценяваме величието на играчите, Джокович в момента е наравно с Федерер.“ – Род Лейвър

Вашият коментар

Уважаваме Вашата поверителност като деактивирахме полето за въвеждане на имейл и записването на IP.

Без излишен спам