Рафаел Надал – Кралят на клея

Хората могат да казват каквото си искат. Надал е най–добрият тенисист в историята.

– Андре Агаси

И…12 купи на Мускетарите в актива на „Краля на клея“ – НЕВЕРОЯТНО! След един изключително атрактивен двубой, изпълнен с много красиви отигравяния, Рафаел Надал победи австриеца Доминик Тийм с 3:6, 7:5, 1:6, 1:6.

На 33 години, „Матадорът от Майорка“ заедно с маестрото Федерер продължават да пишат историята на тениса. Ако към тях прибавим и Новак Джокович, единственото което може да се каже е, че ние, техните съвременници сме благословени да наблюдаваме най-доброто, което тенисът може да ни предостави.

Рафаел Надал
Снимка: wikipedia

Рафа е роден роден на 3 юни 1986 г. в Манакор, на остров Майорка. Понастоящем номер 2 в световната ранглиста по тенис. Кралят на клея играе с лява ръка, бекхенд изпълнява с две ръце. Има пет поредни и общо единадесет титли от Ролан Гарос.

Заради безпощадната си доминация на клей, още в най-ранните години на кариерата си, Надал е определян от мнозина като най-добрият в историята на клей, днес това е безспорно.

Започва да тренира тенис едва 3-годишен, запален от своя чичо и негов дългогодишен треньор Тони Надал. В началото е раздвоен между тениса и футбола и това не е никак случайно – другият му чичо е известният футболист на Барселона от близкото минало Мигел Анхел Надал.

На дванадесетгодишна възраст печели Европейското първенство за деца до 12 г. На четиринадесет години побеждава великия Пат Кеш, шампион от Уимбълдън в демонстративен мач.

Имам един проблем и той се казва Рафаел Надал.

– Новак Джокович

Рафа има 18 титли от Големия шлем:

Ролан Гарос – 11, от тях 5 поредни (1990, 2006, 2007, 2008, 2010, 2011, 2012, 2013, 2014, 2017, 2018, 2019 г.).
Уимбълдън – 2 (2008, 2010г.).
US Open Открито първенство на Съединените Щати по тенис – 3 (2010, 2013, 2018 г.).
Открито първенство на Австралия по тенис – 1 (2009 г.).
Олимпийски шампион (2008 г.).

С приятелка си Мария Паскуал Рафаел се познават още от училище. Двойката е заедно от 2005 година. Наред с тениса, Рафаел обича да играе голф. Той е запален почитател на Реал Мадрид, родния Майорка и испанския национален отбор по футбол. Изключително скромен, трудолюбив, със силен характер и с невероятен хъс за победа.

Той играе всяка точка като мачпойнт. Това го прави шампионът, който е.

– Бьорн Борг

Рафа има агресивен стил на игра, непобедим от основната линия и дългите разигравания, притежава изключителен топ спин (въртеливо движение на топката).

Матадорът определено е и тенисистът с най–много суеверия и ритуали. Само за тях може да се напише отделна книга. Испанецът твърди, че тези му странности му помагат да се съсредоточи, а според някои специалисти има психологически проблеми.

Преди мач взима леден душ. Винаги излиза на корта с ракета в ръка, пресича линиите първо с десния крак и избягва да ги настъпва. При влизането си на корта оставя сака си на пейката и ID баджа си с лице нагоре. Сваля якето си по време на разгрявка, яде енергийния си гел винаги по един и същи начин. Подскача при жребия. Иска кърпа при всяка точка.

При смяна на полетата изчаква противникът да мине пръв и след това прескача линията с десен крак. Пие възстановителна напитка и после вода, винаги в този ред. Реди шишетата винаги по един и същ начин. Постоянно пипа носа, косата или фланелката си. И разбира се, придърпването на шортите, нещо заради което многократно е подиграван.

„Трябва да се обградиш с някакъв защитен щит, за да се превърнеш в несломим боец. Това е един вид самохипноза, някаква смъртоносна игра. И точно затова, докато играя, никога не си позволявам да се усмихвам. Колкото по-малко човешки емоции показваш на корта, толкова по-големи са шансовете да побеждаваш.“ – казва Рафа

Няма по–голяма оценка за качествата на „Краля“ от думите на великия Роджър Федерер:

Надал винаги ще е най–големият ми противник на корта, най–трудният съперник, който съм имал. Той ме направи по–добър тенисист.

И Рафа, и Роджър все още продължават да играят. И то как, докога – животът и времето ще покажат. Но дотогава, целта пред Надал винаги ще бъде една и съща. Да побеждава!

Vamos Rafa!

Вашият коментар

Уважаваме Вашата поверителност като деактивирахме полето за въвеждане на имейл и записването на IP.

Без излишен спам