Най–полезните плодове

Кои в действителност са най-полезните за здравето ни плодове и зеленчуци, съдържащи най-много витамини, фибри, минерали и протеини? 

Учените от университета „Уилям Патерсън“ определят, че това са лимонът, следван от ягодите, портокалите, лаймът, розовият и червеният грейпфрут. Въпреки голямата слава на боровинките, шести в тази класация се отрежда на къпините. Следвани от белия грейпфрут.

полезни плодове
Снимка: pxhere.com

Посочените резултати не означават, че боровинките или малините например са за пренебрегване. От изключителна важност е плодовете да са от всички цветове на дъгата, осигурявайки най-голямо разнообразие от хранителни вещества и фитохимикали, които не са по–малко важни от витамините и минералите.

Основен критерий при избора им е зрелостта на плодовете – когато още не са узрели, хранителните им съставки са значително по-малко.

Най–полезните плодове, що се касае до мозъчната ни дейност, са къпините, боровинките и ягодите. Те ограничават упадъка на когнитивните способности, който се наблюдава с възрастта.

Трите плода имат високо съдържание на флавоноиди, а те от своя страна са мощни антиоксиданти, помагащи за намаляването на възпалителните процеси в организма.

Според проучванията по-високият прием на горски плодове може да забави когнитивния упадък. Когнитивното стареене се намалява с около 2,5 години. Тоест горските плодове подмладяват мозъка с около две години и половина.

Приемът на повече горски плодове е проста хранителна модификация, осигуряваща защита на когнитивните способности при хора в зряла възраст.

Боровинките имат мощен ефект върху здравето на мозъка. Зрели хора, които пият сок от боровинки, имат по-добро кръвообращение, от там по-добра мозъчна активност и по-силна работна памет. Това се дължи на високото съдържание на флавоноиди в боровинките.

Ягодите също имат подобен предпазващ ефект, както и орехите.

Вашият коментар

Уважаваме Вашата поверителност като деактивирахме полето за въвеждане на имейл и записването на IP.

Без излишен спам