Любопитни факти за планетите и звездите

факти за планетите и звездите

 1. Нашата планета Земя се намира в Слънчевата система – тя представлява съвкупност от обекти, които се въртят около Слънцето. Слънцето от своя страна е най-близката до нас звезда. То е гигантско кълбо от горящ газ и осигурява топлина и светлина на всяка една планета.
 2. Меркурий, Венера, Земя и Марс са „ вътрешни планети ‘’, тъй като са най-близо до Слънцето. Съставени са главно от метали и скали, а външната им повърхност се нарича кора.
 3. Меркурий е най-близо от всички планети до Слънцето. Огряната от него страна е гореща, а тъмната и половина е ледено студена.
 4. Венера има дебела атмосфера, която задържа топлината от Слънцето. Поради тази причина тя е най-горещата планета в Слънчевата система.
 5. Доколкото е известно Земята е единствената планета, на която има живот.
 6. Марс – червената планета е най-близката планета до Земята. Тя е суха, студена и скалиста, но според изследователите там е имало реки.
 7. Сатурн и Юпитер са двете най-големи планети в Слънчевата система. Те имат дебели ядра, но външните им слоеве са изградени от газ.
 8. Юпитер е един от най-цветните обекти в пространството и е по-голям от всички планети взети заедно.
 9. Сатурн и Юпитер имат много луни, някои от които с размери на малки планети.
 10. Сатурн е втората по големина планета. Най-известна е с красивите си пръстени, изградени от скали и ледени частици.
 11. В периферията на Слънчевата система са разположени двата по-малки газови гиганта – Уран и Нептун.
 12. Уран е около 15 пъти по- тежка от Земята. Атмосферата му е съставена от слоеве ледени облаци.
 13. Атмосферата на Нептун е бурна. Предполага се, че голямото тъмно петно е огромен ураган, по подобие на Голямото червено петно на Юпитер.
 14. Планетата джудже Плутон е миниятурен замръзнал свят.
 15. Звездите като Слънцето изглеждат малки , защото са много далече. Те представляват огромни кълба от горящ газ, отделящи топлина и светлина в космоса.
 16. Някой ден Слънцето ще навлезе в своя заключителен стадий на съществуването си и ще се превърне в Бяло джудже, или  “Мъртва звезда”.
 17. Най – голямата звезда открита досега се нарича VY Голямо  куче тя  е от типа червен хипер-гигант. Размерът и  е около 2000 пъти по-голям от този на нашето слънце. Приблизителният и диаметър е равен на 5 милиарда и 300 милиона километра. Намира се в последния етап от своето съществуване и се намира в Млечния път, в съзвездието Голямо куче. Приблизителното и разстояние от Слънчевата система е около 5 000 светлинни години (1,5 килопарсека). Тя е и една от най-ярките познати звезди.
 18. Приливите и отливите в моретата и океаните на Земята се причиняват от Луната. Колкото по-голямо е едно море или океан, толкова са по-големи са и приливите в него. В Черно море приливът е само около 10 см.
 19. Черната дупка се образува след свършване  на горивото при звезди с маса седем или повече пъти по-голяма от тази на Слънцето. Масата притиска ядрото до такава степен, че налягането му не успява да го поддържа, което води до  колапс при което се получава огромен обект  в съвсем малък обем и с изключително силна гравитация. Черните дупки поглъщат всичко пресякло границата, след която нищо не може да се изплъзне от силата на гравитацията им.  Не може да се види черна дупка, тъй като дори светлината бива погълната от огромната и гравитация.
 20. Голяма част от звездите, които виждаме нощем всъщност не са една самостоятелна звезда, а са система от две звезди или така наречените Бинарни звезди. Обикновено това са две звезди, които се въртят една около друга
методи за отслабване

Вашият коментар

Уважаваме Вашата поверителност като деактивирахме полето за въвеждане на имейл и записването на IP.

Без излишен спам