Що е то ноцебо ефект?

Какво всъщност представлява ноцебо ефект?

ноцебо ефект Всички знаем или най-малкото сме чували за плацебо ефекта , но малка част от нас са чували за ноцебо ефекта.

На латински означава „нанасям си вреда“. Това е убеждението ни, че ще ни се случи нещо кофти. Ще пострадаме, ще ни уволнят от работа, че няма да можем да постигнем едно или друго нещо…., но най – често, че ще се разболеем от нещо.

Ноцебото е форма на самопоставяне на граници, които обаче нямат никаква обективна обоснованост. Дълбокото приемане на нечия субективна оценка за нашите възможности, без да сме получили доказателства за това. Приемането на небрежната констатация на родителя „авторитет“, че не ни бива за футболист, художник, певец….., определено ние няма да успеем да се реализираме в нито една от тези области. Затова родители внимавайте, децата ни са бели листи с хартия, на които много внимателно трябва да пишем, за да не се превърне един ден по наша вина детето ни в неудачник.

Много често ноцебо ефекта се създава случайно, просто от нечие подхвърлено мнение. Но тези случайно подхвърлени мнения често се оказват присъди за децата, които нямат сформирана ценностна система.  Не мога да създавам приятелства, да имам сериозна връзка, да изкарвам пари….. И този ноцебо ефект възникнал от нечие мнение и се вкоренил в съзнанието ни изниква като извод всеки път, когато сме в подобна ситуация.

Най-страшните ноцебо ефекти се формират в лекарските кабинети. Там понякога без причина буквално се разболяват най-много хора.

Грешните диагнози, понякога с превръщат в присъда с предизвестен край. Приемането на нечие мнение, че нямаме шанс за живот – отнема живота ни.

Сериозните случаи на ноцебо ефект ни карат а мислим, че понякога по невнимание лекарите, родителите и учителите могат да отнемат надеждата, карайки ни да вярваме, че сме „безпомощни“.

Вашият коментар

Уважаваме Вашата поверителност като деактивирахме полето за въвеждане на имейл и записването на IP.

Без излишен спам