методи за отслабване

Квадратът на Декарт: най-простият и ефективен метод за вземане на решения

Най-добри резултати се получават при средна интензивност на мотивацията. Но има определена граница, отвъд която допълнителното повишаване на мотивацията води до влошаване на резултатите.

Ежедневно ние вземаме редица решения от най-простите като какво да облечем, какви бижута да сложим до плановете ни за вечерта. С кого да се срещнем, какво да правим и прочие – много решения и избори.

Съзнателно или автоматично, от момента на ставането си от леглото човек започва да преценява и е така през целия ден. За вземането на правилното решение има много съвети, препоръки, техники и методи…

Квадратът на ДекартЕдин от най-успешните методи е квадратът на Декарт, който е изключително ефективен. Тази техника работи не само за вземане на ефективни решения, но и в ситуации, в които нещо пречи на човек да постигне желаното. Прекомерните желания и стремежи биха могли да са пречка за постигането на желанията и мечтите.

Да предположим, че човек е в положение, което иска да промени. Например си търси партньор в живота, но все още не го е срещнал. От една страна не иска да е сам, от друга – не може да намери подходящият. И ако не си намира оправдания защо не може да го срещне (възраст, изисквания, липса на хора, късмет), а наистина търси, определено тогава има смисъл да опита и да разбере, и себе си, и ситуацията. Взема молив или химикалка, лист и отговаря откровено на следните 4 въпроса:

  1. Какви ще са плюсовете, ако получи желаното (записва се всичко, което ви идва наум).
  2. Какви ще са плюсовете, ако не получи желаното.
  3. Какви са минусите. Например: ако имам партньор, той ще ограничава свободата ми и пр.
  4. Какви ще са минусите, ако не получи желаното. Ще съм самотен…

След като отговори на тези въпроси, човек може да види различните гледни точки, но основното е да усети какво спира постигането на желаното. Количественият анализ на написаното дава ценна информация какви са очакванията на човек, какво е важното и ценно за него в настоящия момент, страхува ли се, че може да изгуби нещо. Тогава си задава въпросите:

  • Какво ще се случи, ако взема това решение?
  • Какво ще се случи, ако се откажа от това решение?
  • Какво няма да се случи, ако приема това решение?
  • Какво няма да се случи, ако не приема това решение?

Квадратът на Декарт дава възможност да проникнем детайлно в ситуацията и последствията от различни гледни точки, и видим цялостната картина.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.