Кои са 3-те най-богати терористични организации в света

Страхът ни към тероризма в близките години е събуден. Ако си задавате въпроса как се прави тероризъм, отговорът е прост – с пари. След многобройните атентати из цяла Европа, анализатори определиха кои са трите най-богати терористични групировки в света.

  1. Няма да ви учудим – Ислямска държава е водеща в класацията. Нейният ръководител е Абу Бакр ал-Багдади. Между 2 и 3 милиарда щатски долара е приходът на ИДИЛ. Основно тази сума се печели от продажба на петрол от Ирак и Сирия като търговията се осъществява на черния пазар. Твърди се, че другото им доходоносно крило е продажбата на жени – сираци и вдовици, като робини на пазара в Мосул. Някои от жените биват отвличани, за да се възползват сексуално от тях бойци от Ислямска държава. Говори се, че това е съдбата на поне 500 жени от град Синджар.
  2. Второ място заема ХАМАС – една от най-силните терористични организации. Около 1 милиард щатски долара е приходът им годишно. Благотворителни организации и фондове финансират групировката. Иран предоставя своята „подкрепа“ финансово, както и с обучение и помощ с оръжия. Освен да помага на ХАМАС, Иран съдейства и на други организации – Ирак бойци, талибаните в Афганистан и Хизбула в Ливан.
    Освен това терористите събират данъци от местното население и фирмите в Газа.
    На запад организацията е известна със своята тактика за самоубийствени атентати срещу Израел. Ръководител е Исмаил Хания.
  3. На ФАРК се полага място 3– това са революционните въоръжени сили на Колумбия. През 2001 година организацията е призната за терористична групировка в 31 страни, сред които и тези от ЕС. Финансират се основно от наркотрафик и по-точно – кокаин. Близо 600 милиона е годишният им приход. Печелят още от изнудвания и откупи за отвличания, както и от въоръжени грабежи. Правителството в Колумбия нарича ФАРК „наркопартизани“ поради факта, че от групировката се събират данъци от фермерите, отглеждащи кокаин и от наркотърговците.

Вашият коментар

Уважаваме Вашата поверителност като деактивирахме полето за въвеждане на имейл и записването на IP.

Без излишен спам