Как да останеш силна, когато…

Как да останеш силна
Снимка: pixabay.com

Най-щастливите и успешни хора на света имат едно общо ключово качество. Винаги, когато животът им удари шамар, намират сила да продължат да опитват. Вместо да се тръшкаш и вайкаш, пробвай и ти, струва си!

Дори да се застраховаш срещу някои по-тежки моменти в живота, това уви, няма да те предпази от емоционални щети. И съжаляваме, че трябва точно ние да ти носим тази неприятна новина, но най-вероятно и на теб все някога ще ти се случи шефът да те извика да поговорите на четири очи, за да те освободи от работа, някой мъж да ти разбие сърцето или някоя по-умела критика да попадне право в целта, да се добере до егото ти и да го смачка на пух и прах. Приеми го, такъв е животът и няма как да избегнеш трудностите.

Това, което можеш да контролираш обаче, е начинът, по който реагираш, противодействаш и се възстановяваш от тях. Какви са възможностите ти? Да се оставиш на препятствията да те разкъсат на парченца или да тренираш издръжливостта си, за да бъдеш още по-силна при следващото предизвикателство, пред което те постави животът ти. И понеже те обичаме и знаем коя от двете опции си избрала, ей сега ще ти кажем как да останеш силна, когато…

Те критикуват

Да приемем, че твоят човек прави не особено вежливи забележки за служебните ти решения или майка ти дори не полага старание да прикрие факта, че не одобрява начина ти на живот? Никога не забравяй това: близките ти хора те обичат и те критикуват, защото ти мислят доброто и искат да постигнеш всичко, за което си мечтала. Шефът ти за сметка на това не проявява същата емоционалност към теб, когато ти прави забележка за работата ти. Само че конструктивната критика означава, че всъщност си достатъчно добра в това, което правиш. За да се занимава някой с теб, това значи, че според него/нея заслужаваш инвестираното време. С други думи, критиката на високо равнище означава, че шефът гледа на теб като на част от неговия отбор, а не от противниковия и това всъщност е добър знак. Пък и погледни го от добрата страна: получаваш безценен съвет как да работиш по-добре в екип, който ще бъде полезен все някога в живота ти. Приеми забележката спокойно, без да протестираш, осъзнай къде си сбъркала и обещай да не се повтаря и стига си го мислила вече!

Отхвърлят те

Три дълги и стресиращи интервюта по-късно, когато вече се успокои и реши, че тази страхотна работа ти е в кърпа вързана, ти изпратиха имейл, че са се спрели на друг кандидат? Не успя да си уредиш среща със сладкия ти съсед и сега всеки път, когато пътувате заедно в асансьора, настъпва неловко мълчание? Я по-ведро! Разбираемо е, че си разочарована, но неслучайно казват, че всяко зло е за добро. Всеки път, когато животът ти забърше шамарче, си мисли за това, което същевременно ти дава: в случая добре обмислено мотивационно писмо, което с малки корекции може да ти влезе в употреба за друга готина позиция. Кураж да поканиш мъж на среща, по когото си падаш и осъзнаването на факта, че дори да получиш отказ, си достатъчно силна да го преживееш. Колкото повече „не“-та получаваме, толкова повече смелост събираме. А и всеки път, когато те отрежат, все по-ясно си даваш сметка, че това не е чак такава болка за умиране и всъщност ставаш още по-уверена.

Мразят те

На никого не му е приятно да не го харесват. Дори някой да твърди друго, не му се доверявай. Но сещаш ли се за някого, когото не понасяш? И сега ни отговори: вярваш ли наистина, че твоето мнение може да му/ѝ навреди по какъвто и да е начин? Не, много ясно. А кой е най-умният начин, по който той/тя може да постъпи? Да не обръща никакво внимание на неодобрението ти. Веднага щом покажеш на някого, че успява да ти влезе под кожата, силата и енергията му срещу теб се зареждат и сама си стъжняваш живота. Когато обаче решиш и по-важното – демонстрираш, че не ти пука, му отнемаш тази сила. И това не е всичко: останалите те харесват повече.

Всеки път, когато животът ти забърше шамарче, си мисли за това, което същевременно ти дава: сила и смелост.

Вашият коментар

Уважаваме Вашата поверителност като деактивирахме полето за въвеждане на имейл и записването на IP.

Без излишен спам