Ил Кая – изцеляващото светилище

Ил Кая
Снимка: wikipedia.org

Носят се чудновати предания и легенди за Ил кая. Ил Кая всъщност е едно вълшебно място! Ставайки въпрос за светилище, повечето от нас смятат, че се касае за място, свързано с религията – християнска или мюсюлманска.

Истината е по-интересна, многопластова и древна. Светилищата са много по-стари места по нашите земи, където преди приемането на православието и мохамеданството са се извършвали ритуали. Древните хора в тях са отдавали почит на Слънцето, Луната и звездите, като с тях са свързвали кръговрата на живота, измервали са сезоните, времето за работа и почивка. Няма статистика колко точно са светилищата по нашите земи. Почти всеки връх до 1000 метра надморска височина е бил използван за преклонение пред природата и боговете ѝ.

Някои светилища се разкриват едва сега. За други има написани страници с приказни легенди и исторически факти, Ил Кая е може би най-скритото светилище у нас, намиращо се в близост до Кърджали. Трудното му откриване е основна причина то да е и най-рядко посещаваното. Ил кая наподобява светилището Белинташ. Местните жители са убедени, че може да ги излекува от всяка болест. Само трябва три пъти да се премине през проходната пещера, след което като на други чудодейни места у нас, трябва да се остави дреха, за да остане завинаги там болестта и да не се връща при страдащия.

Хората разказват доста странни неща, след като са посетили Ил Кая. Някои са чули музика. Други са видели летящи коли, които изчезват, когато слязат по-надолу от светилището. В превод Ил Кая означава Вятърният камък и представлява скално светилище с оформена от човешка ръка т.нар. скално „промушило“. Ил кая е едно от т.нар „живи светилища“.

Според преданията най-голямо е въздействието на промушилото на 5-и срещу 6 май (нощта срещу Гергьовден). По време на ритуала, този който иска да се изцери, три пъти се промушва през дупката, след това завързва на околните дърветата своя дреха. Пред промушилото или в цепнатините на скалата се извършва и своеобразно дарение – оставят се дребни монети.

Следващият етап от ритуала е слизане при р. Асар дере, която тече покрай крепостта Мал Асар и Вятърният камък, и човекът се измива с вода от реката. В малък съд се взема вода за близките и домашните животни за здраве. Интересно е преданието за Вятърния камък и повяването на вятъра на Гергьовден – според поверието то е доказателство, че мястото се превръща в лечебно и е способно да изцери от всяка болест.

Вашият коментар

Уважаваме Вашата поверителност като деактивирахме полето за въвеждане на имейл и записването на IP.

Без излишен спам