Хранителен режим, който лекува депресията

Подобряването на качеството на хранене успешно лекува клинична депресия, установява ново проучване.

В тримесечното изследване участват хора, диагностицирани с класическо депресивно разстройство. Те са разделени на две групи, една от които получава подкрепа от клиничен диетолог. Контролната група получава достъп до социална подкрепа, която също помага при лечение на депресията.

В края на изследването симптомите на хората в „диетичната“ група се подобряват значително. При една трета от хората, които променят начина си на хранене, депресията е в ремисия. Същото се случва само с 8 процента от хората в контролната група.

„От известно време знаем, че има ясна връзка между качеството на хранене и риска от депресия. – казва проф. Фелис Джака, водещият автор на изследването.

„Такъв е случаят по цял свят, в различни страни, култури и възрастови групи, като здравословните диети се свързват с намаляване на риска от депресия, а нездравословните – с увеличаването му“ –  посочва тя. „Въпреки това, това е първото рандомизирано контролирано проучване, което директно тества дали подобряването на качеството на диетата  може наистина да лекува клинична депресия.“

Диетологът окуражава хората да ядат повече от следните хранителни типове:

– зеленчуци

– плодове

– пълнозърнести храни

– бобови растения

– риба

– леки меса

– зехтин

– ядки

И да избягват следните:

– захарни изделия

– рафинирани зърнени закуски

– пържени храни

– бързи закуски

– преработени меса

– сладки напитки

„Тези резултати не се обясняват с промени във физическата активност или телесното тегло, а са тясно свързани със степента на промяна в храненето. Хората, които са се придържали по-строго към препоръчания начин на хранене са усетили най-голямо подобрение в симптомите на депресия.“

Изследването предполага, че трябва да се предостави помощ от диетолог на хората, които се лекуват от депресия.


"371 Идеи за бизнес"": Електронен наръчник с бизнес идеи, които работят дори и по време на пандемия.

Вашият коментар

Уважаваме Вашата поверителност като деактивирахме полето за въвеждане на имейл и записването на IP.

Без излишен спам