Децата, алергиите и тяхното лечение

В последното десетилетие алергиите са неизменна част от живота на голяма част от нашите деца. Алергичните реакции са патогенен отговор на организма към вещества от заобикалящата ни среда, които се наричат алергени. Дължат се на свръхчувствителност и често на наследственост. При досег на организма на човек с даден алерген той се чувства заплашен и имунната му система реагира със свръхзащитна реакция. Това най-често са животни, храни, полени….

Най-разпространените алергии сред децата

алергии
Снимка: pixabay.com

Алергичен ринит (сенна хрема) – възпаление и подуване на лигавицата на носа, очите. Кихане, хрема, сълзене от очите. Дължи се на акарите от домашния прах, домашните животни, полените, спори на плесени. За намаляване на симптомите по възможност да се избягва контакт с алергена. Поддържане на чистота – лична и в дома, често проветряване, овлажняване на въздуха, избягване на разходките при високи температури и вятър.

Стандартно (медицинско) лечение: с кромолин, стероиди и антихистамини.

Алтернативно (природно) лечение: пчелен прашец, коприва, Гинко билоба, пикногенол, чобанка, шипка, кисело мляко. Рецептите на Дънов. Обикновено олио в ноздрите – преди излизане навън, вътрешната страна на ноздрите се намазва с тампони за уши, напоени в олиото.

Хранителни алергии – срещат се най-вече при деца до 3 години. Проявяват се с кожни обриви, екземи, придружени с парене и сърбеж. Дължат се на наследственост, неправилно/преждевременно захранване, стрес. Най-честите храни алергени са рибата, фъстъците, млякото, яйчният белтък, ягодите, кашуто. Често те се преодоляват с възрастта.

Стандартно лечение: с охладителни кожни кремове и антихистаминови препарати.

Алтернативно лечение: клинавиче, цвят от лайка, цветове от бъз, очанка, ехинацея, женско биле, коприва и червена детелина. Хранителна добавка за укрепване на имунната система като конопено масло.

Ухапвания и ужилвания от насекоми – съпътствани са със затруднено дишане, обриви, подуване на лицето и езика, ускорен пулс, безпокойство. Могат дори да доведат до заплаха за живота и смърт.

Стандартно лечение: при по-леките случаи с антихистамин и парацетамол, но при тежките – с адреналин и кортикостероиди.

Алтернативно лечение: тинктура от лешник, гел от черен оман.

Предпазване: масло от лавандула.

Алергиите се установяват чрез лабораторни изследвания, включващи кожни и кръвни тестове.

Вашият коментар

Уважаваме Вашата поверителност като деактивирахме полето за въвеждане на имейл и записването на IP.

Без излишен спам