Абсурдни забрани по време на работа

абсурдни забрани
Снимка: pxhere.com

Всяка компания и работодател имат своите методи и изисквания спрямо служителите си. Срещат се обаче и забрани, които наистина са абсурдни и които, за щастие, у нас почти не се срещат. Когато прочетем всяка една от тях, си даваме сметка, че работата в чужбина не е толкова идеална и невероятна, колкото я описват.

Забрана за внасяне на лични вещи

Имайки предвид дейността на Amazon, не е изненада, че базата на компанията се състои главно от огромни складове. Едно от правилата, което цели да поддържа гладкия процес на работа и да предотврати кражби, е свързано с ограничения за внасянето на каквито и да било лични вещи на територията на складовете със стока.

Задължително изправяне на крака в присъствието на началника

Всички сме имали строги началници, но надали някой от тях може да достигне нивото на френския министър Сеголен Роаял. По време на своя мандат като министър на екологията, устойчивото развитие и енергетиката през 2014 г. тя бързо изготвя строг кодекс за поведението на служителите си, който ѝ печели славата на френската „Желязна лейди“.

Едно от правилата, заложено в този кодекс, задължава всички да стават на крака, когато тя преминава. Добре, че у нас такива случаи не са известни, защото в 21-ви век подобно диктаторско поведение е нелепо.

Забрана за използване на парфюм

Поредната абсурдна забрана, която обаче има и обяснение. Тя е създадена заради онези, които страдат от множествена химична чувствителност. Детройтската община научава това по трудния начин, след като човек с такава алергия съди градската управа за неизпълнение на задълженията си да му предостави подходяща среда и печели делото.

Това коства на бюджета на Детройт цели 100 хил. долара обезщетение. След тази случка в три общински сгради е забранено да се използва какъвто и да е парфюм. Остава ни надеждата, че поне дезодорант в малки количества е позволен. Все пак личната хигиена и елементарното поддържане на сутрешния тоалет са право на всеки един човек.

Книга за посещения на тоалетната

Някои работни места са по-динамични от други – фабрики, кол-центрове и други подобни. Там излизането в почивка за посещение на тоалетната може да е доста по-сложно.

Първенството в тази област се пада на Норвегия, където има примери за различни абсурдни правила, свързани с това, въпреки усилията на регулаторните органи да ги контролират, защото нарушават правата на човек.

В една от компаниите например има книга, в която служителите записват името си при всяко посещение на тоалетната. А дали има сериозни санкции за пропуск на записванията, не е ясно.

Един коментар в “Абсурдни забрани по време на работа

Вашият коментар

Уважаваме Вашата поверителност като деактивирахме полето за въвеждане на имейл и записването на IP.

Без излишен спам