10 интересни модни факти

1. Виждали ли сте вече тези малки джобчето-торбички в джинсите? Твърде малки, за да служат като нормални джобове на панталони, те се намират в по-големите, действителни джобове на панталоните. Разбира се, че вече сте ги виждали. Първоначално те се появяват около 1800 г. и са създадени специално за каубои, за да могат да прибират джобните си часовници вътре.

дънки
Снимка: pexels.com

2.Първото модно списание е излезнало през 1586 г. в Германия. Второто се появява през 1678 г. във Франция.

3. Ризите на мъжете се закопчават от дясната страна, но при жените се закопчават отляво. Защо? По-рано през годините жените обикновено са били обличани от персонала си, който е работил предимно с дясната ръка. Мъжете за сметка на това винаги са се обличали самостоятелно.

4. Децата са се обличали като възрастни до средата на 19-ти век. Едва след това идва идеята за детско облекло.

5. Високите токчета първоначално не са били предназначени за жени. Първите високи обувки в историята принадлежали на актьори в древна Гърция. Това са плоски обувки с основа от дърво или корк, които могат да бъдат високи до десет инча.

6. Първото дизайнерско лого е проектирано и произведено през 1930 година. Това е малък, бродиран крокодил на Лакоста.

7. Всички жени трябва да бъдат благодарни на Марк Твен (да, Марк Твен). Той изобретява еластичната презрамка на сутиените.

8. Какво е значението на инициалите YKK, които могат да се видят на почти всички ципове? Това е Yoshida Kogyo Kabushikikaisha – японска компания за ципове. Тя произвежда около половината от всички ципове в световен мащаб (т.е. повече от седем милиарда броя годишно).

9.Моден диктатор – Знаете ли, че Наполеон Бонапарт въвежда копчетата на ръкавите на саката и якетата?

10. Първата дреха на Барби е черно-бял бански костюм. Няколко десетилетия по-рано, през 1907 г., една жена е била арестувана в Бостън за носенето на бански костюм на плажа.

Вашият коментар

Уважаваме Вашата поверителност като деактивирахме полето за въвеждане на имейл и записването на IP.

Без излишен спам