Приятелите пчели

В един средно голям град, независимо дали в България или някъде другаде по света, живеят около 30 000 до 60 000 души. В пчелната колония в един кошер има също толкова пчели, а понякога и повече.

Пчелите са организирани в социална структура, която няма равна. Понякога дори пчеларите стоят в удивление и страхопочитание и наблюдават това зрелище.

Ако един икономист трябваше да съгласува работата на всички пчелни семейства в света, той щеше да получи невероятните 153 милиарда евро в куфарче. Това съответства на десет хиляди пъти повече от брутния вътрешен продукт на Европейския съюз. Пчелите не само са незаменими като опрашители, но и ние, хората, се възползваме от ежедневната им работа: мед в различни форми, пчелен восък, прополис, пчелно млечице са само най-известните продукти от нашите крилати приятели. Това е възможно благодарение на силен ред и йерархия в самия кошер. Ролите са ясно разпределени, а задачите са фиксирани.

На първо място в кошера стои майката. Тя се занимава с размножаването и като размери е по-голяма от останалите.
За да се опложда майката са нужни търтеите, те съществуват именно и само заради това. Полезни са също за поддържането на рояка през пролетта и за да го загряват, когато въздухът навън е все още студен.
Пчелите-работнички са най-многобройни от всички и поддържат целия живот в кошера. Събират нектар и прашец, правят питите, хранят пчелите, чистят кошера и ред други неща.

Пчелите също имат своите си особености като например, че са неприветливи към кучетата и котките. Миризмата на пот и парфюми също не е приятна за тях и ги дразни. Резките движения и алкохолните изпарения също предизвикват тяхната агресия и тогава е възможно те да ужилят.

Запомнете, че ако не сте алергични към пчелите, то тогава ужилването от тях може да е полезно за вас. Важно е да знаете как правилно да извадите жилото след ухапване. Не е желателно да го вадите с пинсета или нокти. При този метод цялата отрова от жилото попада в организма на човека. Необходимо е просто с нокти или кърпичка да потъркате на мястото на ужилването, все едно перете и жилото без вреда ще излезе изпод кожата. Звучи доста лесно, нали?

Пчелите са по-неагресивни в горещите дни и на слънце. А на сянка- обратното, започват да жилят. Преди да завали дъжд стават особено агресивни.
Любопитен факт е, че през лятото пчелите живеят от 20 до 30 дни, а през зимата малко повече.
С интерес разбрахме, че за целия си живот от няколко дни една пчеличка се труди неуморно, за да събере накрая едва една чаена лъжичка мед.
Явно наистина са неуморни, щом докато живеят, разстоянието което излитат, за да събират прашец, се равнява на обиколка на цялото земно кълбо.

Насладете се на продуктите от този вълнуващ вид животни и на цъфтящите цветя и храсти, които правят очите ни щастливи с тяхна помощ. Не забравяйте, че трябва да пазим пчелите така, както пазим себе си, защото изчезнат ли те – изчезваме и ние.

Вашият коментар

Уважаваме Вашата поверителност като деактивирахме полето за въвеждане на имейл и записването на IP.

Без излишен спам