Зимна депресия

Зимната депресия обикновено започва в късна есен или в началото на зимата и продължава до началото на лятото. Депресивният епизод настъпва по едно и също време през годината и не показва свързаност със стресогенни събития.

Счита се, че зимната депресия е свързана с промените в количеството на дневната светлина.

Според една от теориите с намаляване на дневната светлина настъпват промени в биологичния часовник на организма, регулиращ настроението, съня и хормоните.

Според друга теория настъпват промени в химичните вещества, предаващи информация между невроните.

Зимната депресия е по-честа при жените. Три четвърти от страдащите са жени на възраст от 20 до 40 години. Зимната депресия може да засегне децата и юношите.

Това разстройство е най-често срещано при хората, които живеят в области отдалечени от екватора, където сезонните промени са по-изразени.

Най-честите симптоми на зимна депресия включват промяна в апетита, покачване на теглото, тежест в крайниците, липса на енергия, уморяемост, тенденция към прекомерна сънливост, трудно концентриране, раздразнителност, повишена чувствителност към социално отхвърляне, избягване на общуването.

Важно е диагнозата да бъде поставена от лекар. Ако смятате, че имате симптоми на депресия, консултирайте се с лекар за извършване на цялостна оценка на състоянието ви.

Ето няколко съвета за предпазване от зимната депресия:

 

Ежедневно прекарвайте част от времето си навън, дори когато е облачно. Действието на слънчевата светлина има благотворен ефект.

Хранете се с добре балансирана храна, включваща достатъчно количество витамини и минерали.

Всеки ден отделяйте по 30 минути за спортуване.

Не се изолирайте, не преустановявайте социалната си ангажираност

При нужда потърсете професионална помощ.

 

Вашият коментар

Уважаваме Вашата поверителност като деактивирахме полето за въвеждане на имейл и записването на IP.

Без излишен спам