Зимна депресия

Зимната депресия обикновено започва в късна есен или в началото на зимата и продължава до началото на лятото. Депресивният епизод настъпва по едно и също време през годината и не показва свързаност със стресогенни събития.

Счита се, че зимната депресия е свързана с промените в количеството на дневната светлина.

Според една от теориите с намаляване на дневната светлина настъпват промени в биологичния часовник на организма, регулиращ настроението, съня и хормоните.

Според друга теория настъпват промени в химичните вещества, предаващи информация между невроните.

Зимната депресия е по-честа при жените. Три четвърти от страдащите са жени на възраст от 20 до 40 години. Зимната депресия може да засегне децата и юношите.

Това разстройство е най-често срещано при хората, които живеят в области отдалечени от екватора, където сезонните промени са по-изразени.

Най-честите симптоми на зимна депресия включват промяна в апетита, покачване на теглото, тежест в крайниците, липса на енергия, уморяемост, тенденция към прекомерна сънливост, трудно концентриране, раздразнителност, повишена чувствителност към социално отхвърляне, избягване на общуването.

Важно е диагнозата да бъде поставена от лекар. Ако смятате, че имате симптоми на депресия, консултирайте се с лекар за извършване на цялостна оценка на състоянието ви.

Ето няколко съвета за предпазване от зимната депресия:

 

Ежедневно прекарвайте част от времето си навън, дори когато е облачно. Действието на слънчевата светлина има благотворен ефект.

Хранете се с добре балансирана храна, включваща достатъчно количество витамини и минерали.

Всеки ден отделяйте по 30 минути за спортуване.

Не се изолирайте, не преустановявайте социалната си ангажираност

При нужда потърсете професионална помощ.

 


Бизнес в Интернет със собствен сайт

Ако сте решили да си изградите професионален уеб сайт или да пренесете физическия си бизнес в Интернет, вероятно бихте искали да узнаете къде и как може да си изработите сами продаващ сайт, без да имате технически и дизайнерски умения. Информирайте се коя хостинг компания в България предлага такава възможност от публикацията "защо избрах хостинг в Jump?"

Вашият коментар

Уважаваме Вашата поверителност като деактивирахме полето за въвеждане на имейл и записването на IP.

Без излишен спам