Жените спят с три часа по-малко на нощ от мъжете

Жените спят по три часа по-малко на нощ в сравнение с мъжете, а това е една значителна разлика, която може да ни удиви. Калкулирано годишно тези часове се равняват на 45 дни по-малко сън, което си е сериозно.

Неравенствата между мъжете и жените са навсякъде, а ето че и продължават и под завивките. За съжаление сънят е толкова важен, колкото и храната и липсата му може да доведе до сериозни последици за психическото и физическото здраве.

Е, защо жените спят по-малко от мъжете?

Една от основните причини за недоспиване се явява хъркането на партньора. Други жени обясняват липсата на сън с ангажимента да стават през нощта, за да хранят децата си, а други посочват като довод менструална болка или свързания с работата стрес, който смущава нощния им сън.

Последиците от липсата на сън:

Знаем, че има връзка между недоспиването и наддаването на тегло. Изследванията показват, че хората, които спят твърде малко, тежат повече от тези, които спят достатъчно.

Повишен риск от сърдечни заболявания и инсулт. Освен недоспиването, основните фактори за тези заболявания могат да се окажат лошата диета, липсата на физически упражнения и тютюнопушенето.

Повишен риск от диабет тип 2 – доказано е, че намаляването на съня до 4 часа на нощ в продължение на 6 последователни нощи причинява симптоми на преддиабет. За щастие, след седмица нормален сън, симптомите изчезват, което показва директна връзка между продължителността на съня и риска от диабет.

Проблеми с производителността и концентрацията. Нашите мозъци се нуждаят от качествен сън, за да функционират най-добре. Без сън е трудно да бъдем концентрирани, а производителността се влошава. Доказано е, че липсата на сън оказва влияние, подобно на това на алкохола върху мозъчната функция и обратно – добрият и качествен сън е свързан с по-добрата памет.

Вашият коментар

Уважаваме Вашата поверителност като деактивирахме полето за въвеждане на имейл и записването на IP.

Без излишен спам