Изследване установи: хората без шофьорска книжка са по-умни от останалите

Взели сте шофьорска книжка и сте изключително щастливи и горди със себе си? Честито!
А за тези от вас, които са били скъсани веднъж или два пъти на изпита какво да кажем? Отново честито! Според скорошно проучване хората, които са късани на шофьорски изпит са по-умни от останалите.

Шофьорската книжка е не просто предмет за нас, тя ни осигурява независимост и свобода на действията, което е изключително нужно в забързан свят като днешния.

Застрахователи правят анализ на 1600 души с шофьорски книжки и се установява, че около 60% от лицата без висока трудова квалификация преминават изпита от първия път, а процентът се понижава съответно със степента на образование на хората.

Изследването още сочи, че по-успешно се представят хора с професии в областта на изкуството, а математиците и инженерите средно биват късани по два пъти, преди да получат своето свидетелство за управление. Така че, не си мислете, че ако се представяте зле на студентските изпити, ще се представите зле на изпита за книжка, точно обратното – по-вероятно е да се справите по-лесно от останалите „отличници“.

Според проучването шест от десет шофьори без квалификация преминават теста от първи опит – като средно имат по 1,7 опита да получат шофьорска книжка. Само половината (50 на сто) от хората със средно образование успяват още от първия път с 1.8 опита средно.

Процентът расте на 51 при тези с определена допълнителна квалификация след средно образование, но рязко намалява до 48 на сто за тези с бакалавърска степен и на 47% за кандидат-шофьорите със следдипломна квалификация или мениджъри на компания.

По-малко от четирима на всеки десет (39 на сто) собственици на фирми и мениджъри, които са се изкачили по корпоративната стълба до най-висшия пост, преминават изпита от първи път.

Тези, които притежават фирми, е три пъти по-вероятно да се явяват на изпит четири или повече пъти (22 на сто) в сравнение с тези на по-ниски нива на професионалната стълбица (7 на сто).

Предполага се, че шофьорите с по-високо образование мислят прекалено много, когато срещнат предизвикателство на пътя в сравнение с другите, които имат по-рационален подход към проблема.

И все пак не забравяйте – шофирането не е въпрос на интелигентност сама по себе си, а на анализ на ситуацията и бърз инстинкт. Ръцете на два и десет и приятно шофиране!

Вашият коментар

Уважаваме Вашата поверителност като деактивирахме полето за въвеждане на имейл и записването на IP.

Без излишен спам