US open

Откритото първенство на САЩ или US open е един от четирите турнира от Големия шлем по тенис. Провежда ежегодно през август и септември, след останалите турнири от Големия шлем, и продължителността му е две седмици. Турнирът се състои от пет състезания: за мъже и жени поединично и за двойки мъже, жени и смесени. Както и състезания за младежи, девойки, ветерани и тенисисти в инвалидни колички. От 1978г. US open се провежда на твърда синтетична настилка ( акрил ) в „Национален тенис център Били Джийн Кинг във Флъшинг Медоус – Парк, Куинс (квартал на Ню Йорк, САЩ )
Това е турнирът с най-голям награден фонд в света – над $53 милиона (победителите във финалите на сингъл получават над $ 3 млн). Различното в Откритото първенство на САЩ от другите три турнира от Големия шлем и по това, че при него тенисистите играят тай-брейк при равенство в петия сет. При другите турнири от шлема в петия сет се играе до разлика от два гейма.
US open възниква след сливането на два различни турнира: за мъже и за жени. За пръв път турнирът за мъже се провежда в Казиното на Нюпорт, Род Айлънд август месец 1881 под наименованието Американски национален шампионат за мъже, а шампионатът за жени като Американски национален шампионат за жени и се провежда за пръв път 1887 година във Филаделфия Крикет клуб.
До 1968 г. състезанията за мъже, жени, двойки мъже, двойки жени и смесени двойки се провеждат в различни градове и с различен регламент. През 1968 състезанията се обединяват в Открито първенство на САЩ, провеждащо се в „Уест Сайд тенис клуб“, Куинс, Ню Йорк. От тогава за пръв път професионални тенисисти участват в турнира.
В началото си US open се играе на тревна настилка. 1975 г. настилката на клуба във Форест Хилс е променена на червена. От 1978 г. турнирът се играе на твърдата настилка във Флъшинг Медоус, запазена и до днес. Великият Джими Конърс е единственият тенисист, печелил на различни настилки Откритото първенство на САЩ.
Победители:
Най-много общо титли при мъжете след 1968г – Джон Макенроу – 8
Сингъл – Джими Конърс, Пийт Сампрас и Роджър Федерер – 5
Последователни – Роджър Федерер – 5
Двойки – Боб Лутц и Стан Смит, Джон Макенроу( с различни партньори ) – 4
Жени:
Общо титли – Мартина Навратилова – 16
Сингъл – Крис Евърт – 6
Двойки – Мартина Навратилова – 9 ( с шест различни партньори )

Тазгодишната надпревара предлага изключително интересни и оспорвани двубои. На осминафиналите поради контузия отпадна миналогодишния победител и номер 1 в ранг листата Новак Джоович, за наша радост и гордост, Григор Димитров се завърна по зашеметяващ начин между големите, побеждавайки за пръв път в кариерата си великият Роджър Федерер и е полуфиналист. Там Гришо ще се изправи срещу Д. Медведев, който има страхотна година. Класирането сред четрите най – добри ще върне Григор Димитров в топ 25. А защо не, именно българинът да е тазгодишният победител в надпреврата!? Успех, Гришо!

Вашият коментар

Уважаваме Вашата поверителност като деактивирахме полето за въвеждане на имейл и записването на IP.

Без излишен спам