Здравото сърце изисква грижи

Няколко лесни навика обещават здраве за сърцето. Вижте кои са: 

Закусвайте – да прескочите първото хранене за деня съвсем не е безобиден пропуск. Специалистите по хранене свидетелстват, че броят на инфарктите е с 27% по-висок при тези, които пропускат закуската. Отсъствието на сутрешно хранене води до по-голямо консумиране на калории по време на останалите хранения. Установено е, че хората, които не закусват, развиват един друг много лош навик – вечер ядат винаги нещо пред телевизора, а това пък увеличава риска от инфаркт с 55%.

Мийте добре зъбите си – устно-зъбната хигиена не е нужна единствено за красивата ни усмивка. Тя е необходима, за да ни предпази от сърдечносъдови заболявания. Изследователи са стигнали до следното заключение- ако не мием зъбите си редовно, по тях се натрупва зъбна плака, венците стават по-чувствителни и в резултат на кървенето микробите от устата преминават в кръвта, където допринасят за образуването на кръвни съсиреци.

Заложете на спорт, който изисква издръжливост – колкото по-тренирано е сърцето, толкова по-добре ще функционира то. Затова трябва да заложите на спортовете, изискващи издръжливост, а именно тези с продължителни и редовни физически усилия, например – тичане, каране на велосипед, плуване. Един час ходене при 6-7 км/ч три пъти седмично позволява да подобрите с 12% дейността на сърдечносъдовата система. Най-малко 30 минути физически упражнения на ден са необходими, за да поддържате сърцето си здраво, затова – движете се.

Намалете солта – повечето от нас консумират прекалено много сол. Най-често мъжете приемат по 10 грама средно дневно, а жените по 8 грама. Всъщност не трябва да надхвърляме определените за здравословни 5 грама на ден. Повишената консумация на сол е опасна, защото води до покачване на кръвното налягане и значително увеличава риска от инфаркт и сърдечносъдови заболявания. Ето защо трябва да бъдем разумни, когато се протягаме към солницата. Внимавайте и за скритата в готовите храни сол- хляб, бисквити, колбаси, консерви, замразени пици и сосове.

Управлявайте стреса си – хроничният стрес е изключително вреден за сърцето. След цигарите и високия холестерол, той е третият по опасност фактор, който провокира инфаркт. Не само защото ускорява сърдечния ритъм, увеличава кръвното налягане и променя коагулацията, но също и защото подтиква пушачите да пушат повече, а тези, които обичат да разпускат напрежението с алкохол, да прекаляват с него. Стресът ни подтиква също и да ядем повече, при това по-мазно и сладко. Най-добрият начин да разпускаме е със спорт – йога, релакс и медитация.

Вашият коментар

Уважаваме Вашата поверителност като деактивирахме полето за въвеждане на имейл и записването на IP.

Без излишен спам