За какво индикира косопадът

Косопадът често пъти се счита за нещо нормално – запушване на канала в банята, кичури коса на килима, някой друг косъм на възглавницата сутрин…
Средно губим около 80 кичура на ден, но ако забележите значително повече падаща коса, това значи, че има друга причина.

Съществуват два вида косопад – генетичен и реактивен.

Има шанс да сте генетично предразположени към изтъняване на косата, което означава, че може да видите прогресивно, постепенно намаляване на обема на косата си. В тези случаи определени космени фоликули са чувствителни към мъжките хормони и тази чувствителност води до постепенно свиване на фоликулите, произвеждане на по-фини и по-къси косми с всеки изминал цикъл на растеж на косата.

При реактивния косопад, причините може да са няколко:

Хормоналният дисбаланс може да доведе до множество досадни проблеми със здравето – акне, повишаване на теглото, но също може да е причина и за засиления косопад. Естрогените (женските хормони) са щадящи косата и помагат да се поддържат космите във фазата на растежа им за оптимално време. Андрогените (мъжките хормони) не са много полезни за косата и могат да съкратят цикъла на растежа и. Излишъкът от андрогени (който може да бъде причинен от ендокринно разстройство, като синдром на поликистозния яйчник), може да причини загуба на коса също. Ако имате генетична предразположеност към чувствителност към фоликулите, хормоналният дисбаланс може да се отразява на косата повече, отколкото на някой, който няма такава предразположеност.

Стрес – не е мит, че стресът може буквално да накара косата ви да падне. Как става това? Възможно е стресът да повиши нивата на андроген, което от своя страна може да причини загуба на коса. Стресът може също да предизвика проблеми със скалпа, като пърхот, нарушаване на хранителните навици и разстройство на храносмилателната система – всичко това може да има отрицателно въздействие върху косата

Анемия – една от най-честите причини за загуба на коса при жените е недостигът на желязо. То е от съществено значение за производството на протеини от космените клетки и без него косата страда.

Дефицит на Витамин B12 – липсата на витамин В12 може да ви накара да се чувствате уморени и с по-малко енергия, звучи ли ви познато?
Липсата на този витамин често причинява загуба на коса, тъй като може да повлияе на здравето на червените кръвни клетки, които пренасят кислород до тъканите. Най-често се среща при веганите, тъй като преди всичко витамин B12 се набавя от животински протеини.

Подобни публикации:

Вашият коментар

Уважаваме Вашата поверителност като деактивирахме полето за въвеждане на имейл и записването на IP.

Без излишен спам