Сънливост

Наистина след обилна трапеза често не си иска да поспим, а сънят през деня в някои култури се е превърнал в неотменна традиция в стил сиеста.

Желанието ни за сън след храна е обусловено от работата на нервната система, особено на тази нейна част, която отговаря за регулирането на дейността на вътрешните органи, която се нарича парасимпатикова.Тя активира притока на кръв към вътрешните органи, особено към храносмилателния тракт и така оттичането на кръвта от мускулите забавя сърцебиенето. Всичко това води до желанието ни да си подремнем. Най-силно изразен е този ефект след обилен обяд.

Има и още едно обяснение на сънливостта след хранене – наскоро учени установяват важната роля на нивото на глюкоза в кръвта и свързаното с нея изработване на вещества, които повишават сънливостта.

Какво друго може да предизвика сънливост?

Депресия – хората, които преживяват депресия или имат други проблеми, свързани с психиката също могат да спят повече от обичайното.

Анемия – ако сте по-уморени, отколкото обичайно, може да се окаже, че на вратата ви тропа анемията. Състоянието е свързано с това, че в кръвта няма достатъчно здрави червени кръвни клетки и това води до липса на кислород, който да се пренася в тялото.

Нарколепсия – хората с тази диагноза се чувстват непрекъснато уморени, имат непрестанно желание да спят дори и през деня, когато не е моментът за това. Нарколепсията е неврологично разстройство, при което има нестабилност в механизмите, които регулират съня.

Диабет – смущения в съня изпитват и хората с диабет. Те имат проблем както със сънливостта, така и с прекалено дългия сън. Високото ниво на кръвна захар причинява умора, което от своя страна води до желание за сън.

Проблеми с имунитета – точно те могат да си причина за непрекъснатата умора и огромното желание за сън. Точно когато човек се разболява, тялото му има нужда от много повече енергия и хубав сън, за да може да се възстанови. Много често това води до усещане за слабост и умора.

Вашият коментар

Уважаваме Вашата поверителност като деактивирахме полето за въвеждане на имейл и записването на IP.

Без излишен спам