Боли ме стомахът – какво се крие зад това

Парене, киселини и колики… тези неприятни усещания могат да са провокирани от най-различни причини. Как да се справим със стомашните проблеми?

Болезненото усещане в областта на пъпа е една от честите причини за консултация с лекарите. Близо 25% от хората изпитват такива болки и дискомфорт. Обикновено причината е в стомаха, но и околните на него органи като хранопровод, панкреас и жлъчка, могат да предизвикат неприятните симптоми. В повечето случаи това не означава сериозно заболяване, но и не трябва да приемаме нещата на шега.

Когато болката идва внезапно – необичайно острите и внезапни болки са сериозна причина да се консултирате с лекар, особено ако са придружени с температура, отпадналост и липса на апетит.

Остър гастрит – възпалението на лигавицата на стомаха, известно като гастрит, се изразява чрез образуване на киселини и тежест в стомаха, както и парене под гръдната кост. Понякога причината е приемът на определени лекарства като противовъзпалителните – ибупрофена и аспирина. Тютюнопушенето, както и консумацията на алкохол, силни подправки и оцет допълнително дразнят стомашната лигавица и пречат за усвояването на някои хранителни вещества.

Чернодробна колика – тя се познава по внезапно настъпващата болка в средата на стомаха или вдясно под ребрата. Болката е доста силна и понякога се усеща чак към рамото. Тя се причинява от запушването на жлъчните пътища с камъчета, съставени от холестерол и жлъчни пигменти. При жените чернодробните колики са три пъти по-често срещани, особено след 60-годишна възраст.

Панкреатит – възпалението на панкреаса предизвиква силна болка високо в стомаха, която достига своя максимум за половин час. Често тя е придружена с повръщане и запек. Известно облекчение може да настъпи, когато пациентът легне настрани със свит в коляното крак. Но болката след това обикновено се завръща, панкреатитът може да бъде предизвикан от злоупотреба с алкохол или наличието на жлъчни камъни.

Язва на стомаха или дванайсетопръстника – ако болките се усещат малко над пъпа и се успокояват след като хапнете нещо, но се завръщат два часа по-късно, проблемът се нарича язва на стомаха или на дванайсетопръстника. Язвата може да се появи след прекаляване с аспирин и други противовъзпалителни лекарства. Във 70% от случаите обаче е виновна бактерията хеликобактер пилори. Тя се намира в организма на всеки втори човек след 50-годишна възраст, но се превръща в язва само при 10% от носителите си. Язвата трябва да се лекува, за да не се стигне до перфорация или пък да се превърне в рак на стомаха.

Вашият коментар

Уважаваме Вашата поверителност като деактивирахме полето за въвеждане на имейл и записването на IP.

Без излишен спам