Удивително е как тялото ни защитава

Знаете ли, че организмът ви всъщност е една доста добре смазана машина? При това бойна машина! Ето и няколко доказателства за това:

Прозява се, за да не прегрее мозъкът – когато разтваряме челюстите си, увеличаваме скоростта на притока на кръв към черепа. А вдишаният при прозяването въздух променя температурата на този кръвен поток, доставяйки по-хладна кръв към мозъка. Като се има предвид колко много работи мозъкът всеки ден, това е много важен защитен механизъм.

Замръзва, за да забавим – сладоледеното главоболие, което носи неприятното усещане за замръзване на мозъка, е начинът, по който тялото ни кара да забавим консумацията. Мозъкът не харесва промените и това замразяване е начин да ви възпре от такива.

Произвежда хистамини срещу слюнката на комара – когато ни ухапе комар, тялото произвежда хистамини срещу слюнката на насекомото. Лимфоцити биват транспортирани до мястото на ухапването, тъй като имунната система възприема слюнката на комара за чужд патогенен организъм. Резултатът е подуване, зачервяване и сърбеж на мястото на ухапването.

Използва носа като въздушен филтър – в носа се произвежда слуз, която улавя и изхвърля миниатюрни частици замърсявания, а космите в носа филтрират по-големите такива.

Киха, за да изхвърли чуждо тяло – кихаме, за да изчистим носната кухина от алергени, микроорганизми и други подобни. Когато нещо попадне в носа ни, се изпраща сигнал до мозъка, за да затворим гърлото, очите и устата си. След това гърдите ни се стягат и гърлото се отпуска, което способства да се изхвърли чуждото тяло.

Качва тегло през бременността, за да предпази плода – въпреки че лекарите съветват бременните да наддават само в здравословни граници, няколко излишни килограма може да помогнат за предпазване на плода от химикали, показва проучване от 2014 година. Достатъчното наддаване може да помогне за разреждане на някои химикали, които се отлагат в мазнините, като така намаляват излагането на плода на тяхното въздействие.

Укрепва имунната система на бебето чрез кърмене – кърменето прави детето по-малко податливо на алергии и астма. Години наред учените са смятали, че стерилната среда не е добра за бебетата. Вече се знае и защо. Излагането на различни микроорганизми или бактерии през първите няколко месеца след раждането всъщност помага за стимулиране на имунната система.

Отглежда мигли, за да предпази очите – миглите служат за предпазване на очите от прах, пясък, влага и други. Миглите също така усещат, когато нещо е твърде близо до очите и задействат рефлекса за мигане, така че нищо да не попадне в тях.

Клепачите са в ролята на бариера – клепачите образуват механична бариера, която предпазва окото от чужди материи. Те бързо се затварят при вида или усещането на нещо, което идва към очите. Мигането помага и за изхвърлянето на всякакви частици, попаднали в отвора на слъзния канал.

Вашият коментар

Уважаваме Вашата поверителност като деактивирахме полето за въвеждане на имейл и записването на IP.

Без излишен спам