Удар с думи – познавате ли психическото насилие?

Обиди, унижение, осмиване, заплахи, натиск…

Често това се случва в семействата, без отстрани да се забелязва каквото и да е. Говорим за жертвите на психическо насилие.

У нас случаите на тормоз остават все така невидими, защото липсва точна статистика за броя им. Че ги има обаче – знаем всички.

Извършителите понякога са жени, но повечето са мъже. Тези мъже често са изключително интелигентни и знаят как да поддържат перфектен образ във външния свят. Тази игра заблуждава дори опитни психолози.

Каква е целта? – с две думи – унижение и преносно казано – девалвация.

Психологическото насилие не оставя видими рани, но причинява всички по-големи емоционални белези, които са погребани в душата. Жертвата се чувства все по-крехка и по-слаба и има чувството, че не струва нищо. Засегнатите жени често са под толкова силен натиск, че не виждат никакви възможности да се защитят. Те са изложени на бури от заплахи, обиди, обвинения и ежедневно се борят със заплашителното и контролиращо поведение на партньора, а в един момент имат само едно нещо в ума си: да защитят децата си, ако има такива.

насилие
Снимка: pxhere.com

Психическото насилие започва коварно още с първите гранични нарушения, които в повечето случаи не се забелязват в началото. Има месеци между моментите на психическо насилие, в които всичко изглежда наред. Докато извършителят внезапно, често от нищото, отново „удари“ жертвата. Жените, които изпитват психологическо насилие, са изключително уплашени.Те често играят в тази игра в продължение на години и не показват никакви признаци за нещо нередно случващо се. Извън рамките на дома пишат перфектния сценарий за стабилно и щастливо семейство. Това се случва най-вече, защото те самите искат да си повярват.

Последиците са доста сериозни. Хората, които са били изложени на психологическо насилие за продължителен период от време, могат да имат значителни здравословни проблеми, наречени психосоматични проблеми, като нарушения на съня или пристъпи на тревожност.

Има и психосоциални последици. Самочувствието е масово нарушено. Престъпникът премахва добрата самооценка на жертвата и я замества със собствената си оценка, което в крайна сметка води до това, че жертвата приема негативното мнение за себе си като истина и в един момент започва да се чувства безполезна. В най-лошите случаи жените прекъсват контактите си и дори губят работата си. Потърпевшите често усещат насилника като достоен, услужлив и успешен човек (за какъвто се представя в обществото), но в действителност вкъщи той е съвсем различен. Този контраст в насилника е това, което масово обърква жертвите.

Домашното насилие е престъпление!!!

Това, което все още може да се скрие в ежедневието зад розовите очила, става изключително видимо, когато стане въпрос за раздяла. Щом се стигне до там, извършителят се опитва да подложи жертвата под натиск с какви ли не похвати – внезапни появи, непрекъснато звънене и други заплахи от различно естество. Често пъти жертвите не успяват да си тръгнат, защото страхът заема превес.

Важно: Ако планирате „бягство“ от насилника и сте наясно, че ви предстоят съдебни дела, документирайте възможно най-много – с дати и часове, записи на гласова поща и текстови съобщения. Поговорете със свидетелите, ако има такива. Това не е лесно, защото извън дома, извършителите провокират изключително семпло и трудно истинското отношение е видимо за околните.

За съжаление, колкото по-дълго продължава насилието, толкова по-трудно ще бъде да се потърси помощ в последствие. Жалко е, но често пъти това забавяне провокира и последващото насилие над други членове на семейството – например децата. Ако те са засегнати, спиралата на насилието трябва да бъде прекъсната веднага – тогава вече не става дума само за вас, а и съществува сериозен риск от увреждане психиката и здравето на децата ви.

Контраатакувайте, атаката е най-добрата форма на защита. Идентифицирайте емоционалното насилие и ясно заявете, че повече няма да го толерирате. Разобличете насилника.

Вашият коментар

Уважаваме Вашата поверителност като деактивирахме полето за въвеждане на имейл и записването на IP.

Без излишен спам