Трупането на вещи говори за вътрешни блокажи – вижте какви са – Част 1

Дали вие притежавате натрупаните от вас вещи или те притежават вас?

Когато имате прекалено много излишни и ненужни неща в дома си, непрекъснатото мислене за това как ще се справите с този проблем отнема много емоционална енергия. Но това съвсем не е най-големият проблем – задръстването на дома ви с вещи, с които просто не можете да се разделите, може да е индикатор за по-дълбоки емоционални състояния. Вижте кои са най-честите емоционални блокажи, свързани с трупането на едни вещи и хвърлянето на други, и как може да бъде решен всеки от тези проблеми.

Вещите ме задържат в миналото
Причината да събирате неща е носталгията – снимки от времето, когато сте били млади, сувенири от ваканции, любими джинси, които отдавна не ви стават, покани, картички, писма, спортни трофеи, награди, рисунките и играчките на децата ви от времето, когато те са били мънички… Няма нищо лошо да пазите някои неща от миналото си, които ви навяват положителни емоции, но ако имате кашони, препълнени с такива неща, това може да подсказва за усещането ви, че най-добрите ви години са зад гърба ви.
Решението – да се придържате към миналото означава да губите представа за бъдещето. Да мислите, че няма какво хубаво да ви се случи занапред, е много болезнено, а обграждането с предмети, които засилват тези мисли, може да влоши нещата. Важно е да започнете да създавате нова визия за бъдещето си. Ако не можете сами, обърнете се към терапевт. Повтаряйте си, че разчистването на нещата от миналото ще отвори място за бъдещи добри преживявания.

Вещите показват кой съм
Имате ли дрехи, които още са с етикетите на тях, обувки, които никога не сте носили, чанти за всякакви случаи, то тогава вие сте склонни да трупате неща, за да повдигате самочувствието си. Често причината за това е в усещането за самота. Вие пазарувате, за да придадете смисъл на живота си и да си създадете идентичност, каквато не усещате да имате.
Решението – добър вариант да се разделите с вещи, е постепенно да ги заменяте със смислени действия. Например да се присъедините към местна доброволческа група, да се запишете на курс, да създадете нови приятелства. Колкото по-удовлетворени сте емоционално, толкова по-слабо ще е желанието ви да осмисляте деня си с пазаруване и притежаване.

Вещите, които избягвам
Това са нещата, които просто не искате да виждате – сметки, неотворени пощи, банкови и кредитни извлечения, недовършени проекти и други. Може и тези неща да не са пред очите ви, но само от мисълта за всичката работа по организирането и довършването им, ви се гади.
Решението – този емоционален блокаж се дължи на страх и вие трябва да се запитате от какво точно се притеснявате. Най-добрият начин да се спасите от ужаса на тази бумащина, е да се изправите лице в лице с нея и да си свършите задачите. Ако ще се чувствате по-добре, поканете си приятел за морална подкрепа в това разчистване. Винаги има решение и не забравяйте това – страхът е по-ужасяващ от реалността.

Вашият коментар

Уважаваме Вашата поверителност като деактивирахме полето за въвеждане на имейл и записването на IP.

Без излишен спам