Библиотерапия – защо книгите лекуват

Знаете ли, че книгите успокояват тревогите ни не по-малко ефикасно от антидепресантите? Макар да не се финансира от здравната каса, библиотерапията е добър метод за лечение на тревожност и депресия.

Кой знае, след време в някои по-богати европейски страни четенето би могло да влезе в списъка с клинични пътеки, които се финансират от някой фонд? Във Великобритания здравните власти вече са съставили официален списък с 30-ина лечебни книги, които лекарите да препоръчват на пациентите, страдащи от депресивни състояния.

Четенето успокоява психиката и вдъхва увереност
Разбира се, лекарите не могат да излекуват счупен крак или сенна хрема, изпращайки пострадалите и болните в библиотеката. Но пък като им препоръчат подходящите книги, ще допринесат за консумирането на по-малко антидепресанти. Всички научни изследвания по темата стигат до едно и също заключение- четенето на книги прави чудеса, що се касае до стимулирането на мозъка да преодолее някои трудности като лека депресия, тревожност, фобии или липса на самочувствие и проблеми в отношенията с близките. Много от тези дребни проблеми биха могли лесно да се решат с четене на подходящите книги.

Романите са най-ефикасни
Противно на очакванията ви, книгите за личностно развитие, които са превзели рафтовете в книжарниците, не са най-лечебните. Поезията и приказките могат да помогнат повече, но най-ефикасни са романите. Потапяйки се в тях, читателят се идентифицира с някой от героите и започва да разбира не само неговата гледна точка, но и на други герои в историята. Така книгата въздейства на мозъка и ни помага да виждаме нещата различно. Това намалява психологическите ни страдания. Но и нещо повече – четенето укрепва психиката и при хората, които нямат тревоги.

Поискайте съвет от професионалистите
Остава да откриете точната книга в точния момент. Най-важното обаче е да не сбъркате. Неподходящата книга може да влоши положението и за да бъде наистина ефикасна, библиотерапията трябва да се провежда под контрола на психолог, който да предписва книгите според конкретния случай на всеки пациент. Ако тази нова нежна медицина ви изкушава, не се колебайте да я опитате. Придържайте се обаче към следното важно правило: никога не се насилвайте да четете книга, която ви кара да се чувствате зле.

Вашият коментар

Уважаваме Вашата поверителност като деактивирахме полето за въвеждане на имейл и записването на IP.

Без излишен спам