Трансплантация на глава – що за чудо е това?!

Серджио Канаверо
Серджио Канаверо. Снимка: gazeta.ru

Крачка към безсмъртието или ужасяващ експеримент?

Безсмъртието се състои в работата над нещо, което ще бъде вечно. Жозеф–Ернест Ренан

В края на настоящата година е насрочена шокираща, нечувана досега операция за трансплантиране на глава върху тяло. Трансплантацията ще бъде извършена от италианския неврохирург Серджио Канаверо предимно с помощта на над 100 китайски специалисти. Доброволно на тази оперция се подлага руснакът Валерий Спиридонов – страдащ от рядко прогресивно генетично заболяване, засягащо мускулите.

Трансплантацията ще струва между 10 и 15 милиона долара и ще трае около 36 часа. Донор на тялото ще е по всяка вероятност осъден на смърт китайски затворник или човек в мозъчна смърт. Обществена тайна е, че в Китай отдавна се използват органи за трансплантация от затворници, без съгласието на роднините им.

Серджио Канаверо планира да съедини нервните окончания на главния мозък към донорското тяло с помощта на специално лепило, след което да зашие кръвоносните съдове. След операцията, руснакът ще бъде държан в 30-дневна изкуствена кома, като ще му бъдат преливани антибиотици против отхвърляне на главата и стимулирани гръбначните нерви.

Според редица медици и учени това е невъзможно, според други – би довело до чудовищни за руснака резултати.

Добър е този експеримент, който не се съгласува с теорията. Пьотър Капица

Огромно обаче е желанието на 30-годишния компютърен специалист Спиридонов за пълноценен живот, извън инвалидната количка. Затова е и готов на рисковата трансплантация. Волята на един млад човек е по-силна от всичко. Той осъзнава голямата вероятност да не оцелее, но знае, че ще помогне за развитието на медицината и науката.

Валерий Спиридонов
Валерий Спиридонов. Снимка: ntv.ru

Досега са правени подобни успешни трансплантации с плъхове, а според италианския специалист Канаверо наскоро са направили и на маймуна.

Канаверо е уверен, че Спиридонов ще оцелее и година след операцията ще може да ходи с новото си тяло.

Ако хората помнят нечия история, такъв човек става безсмъртен. Даниел Уолъс

методи за отслабване

Вашият коментар

Уважаваме Вашата поверителност като деактивирахме полето за въвеждане на имейл и записването на IP.

Без излишен спам