Създайте правила за децата си

Да ограничите детето си често пъти не е лесно. Въпреки това, без да прекалявате можете да затвърдите авторитета си пред него. Ето някои правила, които трябва да спазвате, за да постигнете успех.

1. Напишете забраните черно на бяло
Няма нищо по-добро от това да напишете и класирате забраните, на които особено много държите и тези, които по принцип са задължителни. Никое дете няма да се подчини на родител, който не е напълно убедителен. Когато нещата са ясни, и дума не може да става то да претендира, че не е знаело.

2. Направете му таблица с позволените неща
Да знае какво е позволено ще му помогне по-добре да приеме забраните или задълженията си. В таблицата напишете всичко позволено, например това, че може да си ляга по-късно, ако не е на училище на другия ден. Съблюдавайте да има толкова разрешени неща, колкото забранени.

3. Дайте му срок
Предупредете детето си, че му остават 15 минути до часа за хранене. После евентуално започнете обратно броене последните пет минути. То има нужда от време, за да приеме спокойно идеята, че ще трябва да изостави играта си и да премине към друга дейност.

4. Говорете със строг, но спокоен тон
Виковете са признак на слабост, затова вместо да крещите от другия край на дома, по-добре се приближете до детето си. Гледайте го в очите и му говорете твърдо, но без да повишавате глас. Избягвайте пискливия и вял тон.

5. Не употребявайте негативни формулировки
„Не мляскай докато се храниш“
„Не тичай, ще паднеш“
Тези формулировки не са много привлекателни. Бъдете позитивно настроени, например:
„По-добре е да се храниш със затворена уста“
„Стъпвай внимателно, хлъзгаво е“
Поднесете забележката не като критика на действията му, а като предложение да направи по-добрия избор.

Вашият коментар

Уважаваме Вашата поверителност като деактивирахме полето за въвеждане на имейл и записването на IP.

Без излишен спам