Как тялото страда от професионалната ни дейност

Продължително седене, повтарящи се движения, стрес… нерядко тялото страда от професионалната ни дейност, но има как да му помогнем.

Всеки ден прекарваме дълги часове на работното място и всяка професия съдържа неблагоприятни за здравето фактори, които могат да доведат до мускулно-скелетни болки, ставни проблеми или синдром на карпалния тунел.

При седящото положение по цял ден рисковете са мускулно-скелетни проблеми, болки в гърба и тила.

Ако работите в офис, към постоянното седящо положение на тялото се добавят умората на очите от екрана на компютъра и повишеният риск от сърдечно-съдови заболявания, поради липсата на движение. Хората са създадени по-скоро да тичат, да се катерят по дърветата или да садят ориз, отколкото да седят на едно място по цял ден. Важно е да опирате плътно гърба си в облегалката на стола и ходилата ви да стъпват изцяло на пода или върху специално стъпало. Регулирайте облегалките за ръце така, че лактите и дланите ви да са на една линия с плоскостта на бюрото, иначе може да усетите болка в тила. Екранът на компютъра трябва да е точно срещу очите на разстояние 70 см. Разтяганията и дихателните упражнения помагат за отпускане на мускулатурата – хубаво е да ги правите на всеки час. Пилатес и йога укрепват гърба, като стимулират големите мускули.

Ако работите на каса – повтарящите се движения могат да предизвикат появата на синдрома на карпалния тунел, а придвижването на тежки стоки по лентата създава риск за шийните прешлени. Нужен е стол, който да позволява да извъртите цялото си тяло , а не само раменния пояс. Придвижвайте стоките с хлъзгане, без да ги повдигате. Ако трябва да повдигнете тежка стока , стегнете коремните и гръбните мускули, за да се предпазите от болката, която може да последва.

Вашият коментар

Уважаваме Вашата поверителност като деактивирахме полето за въвеждане на имейл и записването на IP.

Без излишен спам