методи за отслабване

Самомотивацията при децата

Самомотивацията при децата
Снимка: pixabay.com

Мигът, в който станем родители, всичко друго в живота ни се преобръща и остава на заден план. Децата се превръщат в център, приковаващ вниманието ни денонощно. Те са най-важният елемент в ежедневието ни и никой не е в състояние да промени това. Но децата няма да са деца цял живот и не винаги ще се нуждаят от нас.

За повечето родители първите години от живота на децата са като миг. Докато щракнат с пръсти, бебетата вече ходят, хранят се и се обслужват самостоятелно.

Интересен е фактът, че осъзнават това, едва когато го изпитат на собствените си плещи, но не и когато някой друг се опитва да им го каже. Именно поради тази причина като родители, те осъзнават, че са пропуснали някой важен момент от развитието на детето им, едва когато той е отминал и безвъзвратно са го изпуснали.

За бъдещето на децата от съществено значение е изграждането на самомотивация. Те не се раждат с нея, необходимо е родителите да я поощряват и развиват. Начините за това са:

1. Създаване на режим

Сънят, храненето и разходките да се осъществяват по едно и също време. Начинът на живот на детето, а и на родителите му трябва да е балансиран.

2. Стимулиране на игрите

Четенето, рисуването, моделирането и сглобяването развиват личните интереси и въображението на детето.

3. Чувство за принадлежност

Събирането с приятели, семейството, с други деца… Спортните игри и занимания изграждат усещането за принадлежност, а с това се развива и мотивацията у детето за работа в колектив.

4. Ефективният родител

Родителят с авторитет е успешният родител, този който насърчава и подпомага, но и дава свобода на действие на детето си.

5. Възпитание

Поощрението (похвалата) – „браво на теб!“, „чудесно се справи!“ – особено, когато е за съществени неща… От особена важност е възпитаването на общочовешки качества и ценности като уважение, отговорност, честност, състрадателност, почтеност…

6. Отговорност

Отговорното дете, това което се справя с последиците от постъпките си и се учи от грешките си, е успешното (мотивираното) дете, преодоляващо трудностите в живота.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.