Пътеводител из приказните кътчета на България – Благоевград

Красиви планини, тайнствени гори, хилядолетни манастири скрити в най-необикновените кътчета на България. Крепости с велика история, пещери които нашепват легенди, безбрежни златни поля, обсипани с алени макове, чиято гледка отеква в душата ти и ти припява нежната фолклорна песен, течаща във вените ни и завещана още от дедите ни…

България – неземно красива, никога неостаряваща и винаги изненадваща ни с нови гледки, а на пръв поглед е сякаш педя земя, която щом започнеш да обикаляш, разлиства своите вековни страници, за да те потопи дълбоко в своите вълшебства.

Този пътеводител ще е поредица, в която ще ви разказваме за онези места в България, за които често забравяме, когато си мечтаем за приключения и почивки. Той е за всеки, който желае да опознае скъпоценните кътчета на своята родина и да остави там някъде на любимо място своето сърце.

Благоевград и региона

Рилският манастир
Снимка: pixabay.com

Благоевградски регион е известен с най-големият поклоннически център. Това е Рилският манастир, който всъщност е най-големият мъжки манастир в България. Манастирът се намира недалеч от Благоевград, като преди това се минава през няколко китни български селца, които те връщат в едно друго време, където часовниците са излишни. Ароматът на селото те грабва, а крайпътните дюкянчета ти предлагат домашно сладко, зеленчуци от бабината градина и хубав горски мед. След това, по криволичещ планински път продължаваш да се изкачваш към манастира, усещайки свежестта на гората, прохладният въздух и веселото бърборене на птичките, които сякаш се надпреварват помежду си, за да ти разказкажат горските клюки. След всеки завой очакваш най-накрая да се покажат белите стени на манастира и сякаш от вълнение или трепет пътят ти се струва по-дълъг. Най-сетне очакването секва, когато застанеш пред величествените стени на светата обител с масивна дървена порта от тъмно дърво, сред прекрасна борова гора.

Легендата разказва, че през Х век, по времето на управлението на цар Петър, Св. Иван Рилски се е заселил и живял в пещера в близост до мястото, където се намира сегашният Рилски манастир.

Манастирът се състои от 5 етажа, като видими са само 4 от тях. Светата обител впечатлява не само с размерите си, но и с характерните високи каменни стени, строени сякаш за бойно укрепление. В жилищната част има около 300 монашески килии, 4 параклиса, игуменска стая, кухня, стая за дарители и библиотека. През 1335 г. в двора му е издигната отбранителна кула и малка черква. Местният феодален владетел протосеваст Хрельо я построява.

През XIV век манастирът бил изцяло разрушен, но скоро след това напълно е възстановен благодарение на щедра помощ от руската православна църква и богати християни от Копривщица, Смолян, Тетевен, Чирпан и региона. Манастирът оцелява през цялото турско робство и е духовен център на българският народ и до днес.

Музеят на Светата обител съхранява и до днес Кръста на Рафаил – уникално произведение на изкуството, кръстено на своя създател. Изработен е от дърво и пресъздава 104 религиозни сцени и 605 малки фигури. Монахът, който го е творил, му е посветил 12 години от живота си и го завършва през 1802 г., като след завършването на кръста губи зрението си.

Мощите на Св. Иван Рилски, които и до днес се смятат от вярващите за чудодейни, са местени неведнъж на различни места, но с днешна дата и с разрешението на Мурад II, през 1469 г. са върнати в Рилския манастир. Легендите разказват, че пред ковчега на светеца се усеща чудотворно въздействие и неведнъж се е случвало изцелението на страдащ. Освен мощите на светеца, в Светата обител се съхранява и чудотворната икона на Св. Богородица Одигитрия (пътеводителка). Тази икона е специална поради това, че съдържа 32 четириъгълни преградки, в които се съхраняват част от мощите на различни светци. Вярва се, че поради това тази икона има силата за изцерява тежки заболявания.

Когато посещавате Рилския манастир, вземете предвид облеклото си, ако все пак заради сезона сте по-разголени, задължително си предвидете шалче, с което да покриете раменете и деколтето. Такова може да си закупите и на място. Силно ви препоръчваме на излизане от манастира да не пропуснете да опитате от прословутите рилски мекици. За които винаги има голяма опашка, но търпението си заслужава. Разходете се из местността пеша. За да се насладите на чудните планински пътечки, по които можете да стигнете и до пещерата, в която се предполага, че е живял Св. Иван Рилски.

Не забравяйте да пазите природата чиста, за да съхраним уникалността на местата, които посещаваме и за поколенията след нас.

методи за отслабване

Вашият коментар

Уважаваме Вашата поверителност като деактивирахме полето за въвеждане на имейл и записването на IP.

Без излишен спам