Няколко полезни съвета при работа с компютър

работа с компютър

Все по-често попадаме на статии, в които на всеослушание се тръби какво голямо зло представляват компютрите. Разбира се, авторите на същите тези статии най-вероятно са използвали именно компютри, за да ги напишат. Банално е просто да се твърди, че нещо е лошо, особено когато то е навлязло в голяма степен в живота на всеки човек. Вече е рядкост да се срещне професия, в която не се използва компютър. В свободното си време човек също се забавлява на PC-то си: гледа филми, слуша музика, играе игри. Така че, вместо да се психира обществото с вредата от компютрите, по-добре е да му се обърне внимание относно това как да се предпази от т. нар. “компютърни болести”.

Нека най-напред кажем няколко думи за помещението, в което се намира компютърът. То трябва задължително да бъде не по-малко от 6 кв. м. Ако в стаята има няколко компютъра, то разстоянието между работните бюра трябва да е минимум 2 метра. В помещението задължително трябва да има прозорец или най-добре няколко прозореца. За предпочитане е светлината да пада отстрани, в идеалния вариант – отляво. Приземната стая или холът са абсолютно неподходящи за работа на компютър.

Когато говорим за естествена светлина, не трябва да забравяме и изкуственото осветление. На всяко работно място с компютър задължително трябва да има лампа, която добре да осветява цялото бюро.

Желателно е помещението да разполага с ефективна вентилационна система. Там където работят компютри, в никакъв случай не трябва да се използват полимерни материали като бои, найлони, пластмаси, каучуци, тъй като те отделят вредни химически вещества във въздуха.

Компютърното бюро трябва да осигурява най-удобната работна поза на потребителя, като целта е да се избегне натоварването в мускулите на раменната област и гърба. Желателно е столът и дори масата да могат да се регулират на височина и да имат възможност за промяна на ъгъла на наклона. Правилната поза е много важна, тъй като с нея всеки прекарва доста часове от денонощието.

Електромагнитното поле и рентгеновото излъчване на компютърния монитор не оказват благотворно влияние на човешкия организъм. За да се предпазим, необходимо е да спазваме стриктна дистанция – разстоянието, на което работим от монитора трябва да бъде не по-малко от 50 см.

Едно от най-важните изисквания, които трябва да се изпълнява при седене пред компютъра е продължителността на работата. Тя в никакъв случай не трябва да превишава 2 часа – в края на втория час прекъснете за 15-20 минути и си починете, независимо от това колко важно задание имате. Нищо не е по-важно от вашето собствено здраве!

По време на почивката не “лентяйствайте” – правете упражнения за очите, шията и гърба. Това е най-добрата профилактика срещу възникването на т. нар. професионални компютърни заболявания. Ето и няколко примерни упражнения:

  • правете плавни наклони и въртеливи движения на главата – това ще подобри кръвообръщението в мозъка ви и ще облекчи умствената дейност;
  • дишайте през носа – изпълнете тялото си с кислород;
  • изпънете ръце зад гърба си и ги вдигнете до възможно най-висока позиция – едно наистина добро упражнение за правилна стойка;
  • затворете очи и силно напрегнете очните си мускули. Отворете очи, отпуснете мускулите и се загледайте в далечината. След това погледнете върха на носа си и задръжте поглед. Затворете и отворете очи. Местете погледа си бързо по диагонал, наляво-надясно, нагоре-надолу. Повторете упражнението 4-5 пъти и ще усетите как започвате да изпитвате облекчение в очите си.

Вашият коментар

Уважаваме Вашата поверителност като деактивирахме полето за въвеждане на имейл и записването на IP.

Без излишен спам