Подходящи и неподходящи храни при консумация на алкохол

Няма спор, че алкохолът може да направи „номер“ на тялото ви. Подпухването, главоболието и махмурлукът вървят ръка за ръка с алкохола, когато прекалите с него.

Но има няколко предпазни мерки, които бихте могли да предприемете, преди да пиете спиртни напитки, за да намалите риска от горепосочените неразположения. Ето какво да ядете и какво да пропуснете, за да подготвите тялото си за голямата нощ.

Полезни храни и напитки

Храната в стомаха ви има пряко влияние върху това, колко бързо алкохолът ще стигне до главата ви. С повече храна в стомаха, той ще се абсорбира по-бавно и по-дълго време няма да усетите последиците от него. Когато пиете гладни, бързо ще се почувствате замаяни, но ако консумирате алкохол заедно с храната или преди това, няма да се напиете толкова бързо.

Въпреки, че всяка храна реално е от полза, има някои ястия, които са за предпочитане, а именно протеините и мазнините – те забавят абсорбцията на алкохол. Най-добре е да си съставите порция, в която има протеини, полезни мазнини и зеленчуци, а защо не изпробвате и тази рецепта?

Плодове и зеленчуци

Повечето хора не обичат плодовете и зеленчуците, но те са много добър избор, ако възнамерявате да се отдадете на напитки за възрастни. Това е така, защото те са чудесен начин да останете хидратирани.

Плодовете и зеленчуците осигуряват антиоксиданти и витамини, от които се нуждаете, за да сте здрави, но и в същото време съдържат голямо количество вода. Най-хидратиращи са краставицата и селърито, а за да са още по-вкусни, може да ги пробвате с хумус.

Вода

Дори и да сте се заредили с хранителни продукти преди излизане, трябва да се хидратирате по време на празненството.

Най-добре е да редувате алкохола, който сте избрали с чаша вода, а дори и да сложите кубче лед в спиртната напитка, това ще ви помогне да избегнете махмурлука и да не пиете твърде много.

А за да разберете дали сте достатъчно хидратирани, лесно може да се ориентирате по цвета на урината си – ако е тъмна, значи имате нужда от още вода.

Вредни храни и напитки

Шоколад, домати и подправки.

Ето още една причина да се нахраните преди да излезете: алкохолът на празен стомах може да предизвика дразнене, което води до киселинен рефлукс, особено при хора, които често страдат от киселини.

Доматите, шоколадът и подправките също имат подобен ефект, а в комбинация с алкохол, шансът за подобно дразнение се увеличава в пъти. Газираните напитки и пържените храни също могат да предизвикат рефлукс, така че е добре да избягвате и тях.

Сол

Ако прекалите с пакетираните преработени храни, преди да пиете, може да се окажете подути и подпухнали. Подуването не само че е визуално неприятно, но ще ви накара да чувствате тежест, което от своя страна ще ви накара да спрете да пиете вода, което води до дехидратация – нещо, от което не се нуждаете, докато консумирате алкохол.

Вашият коментар

Уважаваме Вашата поверителност като деактивирахме полето за въвеждане на имейл и записването на IP.

Без излишен спам