Кои са най-полезните храни

Няма заложени стандарти и критерии за определянето на най-полезните храни, но тези които ще ви представим по-долу, са истински хранителни електроцентрали, пълни с витамини, антиоксиданти и други полезни хранителни вещества.

Ако заместим някои от вредните храни, които ядем ежедневно с тези полезни продукти, съвсем скоро ще забележим разлика в това колко по-добре изглеждаме, а и най-вече – колко по-добре се чувстваме.

Зехтин – ползите на зехтина са свързани с понижаване на риска от сърдечни заболявания и рак. Причина за това са съдържащите се мононенаситени мазнини, които имат отлични здравословни ползи. За да се възползваме от пълните ползи от зехтина е добре да консумираме екстра върджин. Той съдържа най-много полифеноли и е най-малко преработван. Хората, които си набавят предимно мононенаситени полезни мазнини и по-малко наситени и трансмазнини, са по-предпазени от атеросклероза, диабет, рак на дебелото черво и астма.

Боровинки – те се съдържат в почти всички здравословни класации, защото съдържат антиоксиданти и понижават нивото на лошия холестерол. Понижават също риска от сърдечни заболявания и рак. Подобряват зрението и функциите на уринарния тракт, както и имат противовъзпалителни свойства.

Броколи – пълни са витамин C, калций и фолиева киселина, както и с мощни антиоксиданти. Броколите са доказана храна с противоракови свойства. Те стимулират тялото да изработва естествени субстанции, борещи се с рака и затова диетите, включващи броколи са много полезни. Тази храна е богата на разтворими фибри и има доста малко калории. Сред другите здравословни ползи са предпазване от остеопороза и понижаването на високото кръвно налягане.

Спанак – спанакът предпазва от загуба на мускулите и костите и се свързва с понижен риск от рак и сърдечни заболявания също. Богат е на витамините А и К, на антиоксиданти, както и на калий и фолиева киселина. Спанакът е една от най-здравословните храни, които можем да консумираме. Доста малко други храни могат да се похвалят със същата питателност и минимално количество калории.

Сьомга – пълна е с полезните за сърцето омега-3 мастни киселини, които се свързват с понижения риск от внезапна смърт от сърдечна недостатъчност, влошаване на паметта и болестта на Алцхаймер. Тази риба е сред храните, които доказано контролират симптомите на различни заболявания – от депресия до артрит. Дивата сьомга е по-добрият избор пред отгледаната във ферма, защото не е замърсена.

Бадеми – тези ядки са пълни със здравословни мононенаситени мазнини, а съдържат и протеини, фибри, калий и калций. Изключително богати са на витамин Е и помагат за понижаване на нивото на холестерола, намаляват риска от сърдечни заболявания и диабет. Имат противоракови свойства.

Ябълки – този плод помага за понижаване на холестерола и ни носи здравословни ползи, свързани с много други състояния като болестта на Алцхаймер, астма и диабет. Ябълките са особено богати на антиоксиданти и съдържат много витамин C и фибри. Трябва да имаме предвид обаче, че те са един от най-замърсените с пестициди плодове, затова, когато е възможно, е добре да избираме органични.

Вашият коментар

Уважаваме Вашата поверителност като деактивирахме полето за въвеждане на имейл и записването на IP.

Без излишен спам