Пластмасово е!

Пластмаса в дома ни, пластмаса в чантата ни, пластмаса в морето, пластмаса в гората, пластмаса на масата ни, пластмаса и в главата ни – напоследък всичко е пластмасово.

Може би заради това пластмасата се превърна в екологичното зло.

Интернет пространството е обсипано със стряскащи статистики, които гласят например, че в световен мащаб всяка една минута се използват един милион найлонови торбички. Такива са открити на Еверест, както и в най-дълбоката точка на Тихия океан.

Всяка година близо 13 милиона тона пластмасов отпадък достига до океаните – за разпадането на такова количество са нужни около 1 000 години, а дотогава – той се превръща в чудесен деликатес за някои водни видове.

Известно е, че ежедневно до Черно Море достигат около 4,2 тона пластмаса!

Замърсяване от пластмаса
Снимка: shutterstock

Интересно е да се спомене, че по данни днес произвеждаме около двайсет пъти повече пластмаса отколкото през 60-те години. Ако темпото се запази, до 30 години се очаква да сме произвели още 33 милиарда тона пластмасов отпадък, а тогава съотношението риба: пластмаса, ще бъде 1:1, като част от пластмасата ще остане в океаните с векове.

Къде е позициониран проблемът?
Просто е – в човека, разбира се!

Нужно е да запретнем ръкави и да се погрижим за Земята си.
Може би ви е трудно да си представите как ще излезете от магазина без нито една пластмасова опаковка. Напротив – възможно е. Огромна част от производителите на храни и напитки, дори препарати, се стараят да вземат участие в опазването на света.

Заменете пластмасовото шише за вода със стъклено. Опитайте да пиете кафето си в керамична чаша сутрин. Не пазарувайте в найлонова торбичка, а в такава от плат.

Редица държави намират различни подходи за справянето с проблема. Германия е пример за една такава като в много големи вериги магазини са поставени специални машини за събиране на пластмаса. След като клиентите върнат в машината вече употребените бутилки, машината ги поощрява като връща обратно 25 цента за всяко едно шише.

Защо е вредна пластмасата?

Заради токсините, които се отделят при изгарянето ѝ.
Заради изкопаемите горива, извличани за направата ѝ.
Заради невъобразимите количества боклук.
Защото дори птиците вече си правят гнезда с пластмасови отпадъци!

Защо трябва да сме съучастници в унищожаването на околната среда?

Вашият коментар

Уважаваме Вашата поверителност като деактивирахме полето за въвеждане на имейл и записването на IP.

Без излишен спам