От село Билка към Трите Каи

С течение на времето започваме все повече да се концентрираме към тихите и спокойни, чаровни кътчета на България, където можем да намерим уют и уединение по всяко време. Дали това излизане от големия град се превръща в мода- не знаем все още, но че се случва – е така.

Представяме ви едно малко и неизвестно селце в страната ни – село Билка. Областта е Бургас, а климатът е… хм, по-хубав от морския.

Гледка над село Билка
Снимка: Фейсбук страница „Ултрамаратон Коджа Кая“

Село Билка се намира в Община Руен, югоизточна България. Старото име на селото е Чифлик махале. Както говори и названието му, можете да се досетите, че населението му от близо 500 души, изповядва предимно исляма. В селото има училище, китни и подредени къщи, бавнотечаща река и много места, от които се наблюдава хоризонтът.

От село Билка тръгва един приказен туристически маршрут, който води до Трите Каи, в превод – Трите върха, най-големият от които – Коджа Кая. Върхът доминира с височината си над цялата околност. От него има отлична видимост във всички посоки. Трите Каи са скалисти върхове с гледка, която не можете да видите навсякъде! Величествените панорами, които ще се открият пред вас, носят усещането за полет над всичко земно и познато. Понякога усещането е за поглед над море – море от приказка.

Гледка над село Билка
Снимка: Фейсбук страница „Ултрамаратон Коджа Кая“

Група от хора откриват мястото преди нас и са се постарали да го покажат на много други. Вече за втора поредна година там се организира първият в България ултрамаратон с автономно участие – всеки състезател трябва да завърши състезанието без външна подкрепа –  без подкрепителни пунктове и без пейсъри. За любителите на адреналина това е върхът! За „върхът“ тази година в ултрамаратона „Коджа Кая“ се включиха около 400 човека, а емоциите, които изпитаха те, не могат да се опишат с думи. Животът е приключение!

Подобно гостоприемство и добро отношение, не можете да срещнете на всяко място! Бабите и дядовците в селото са готови да ви подадат ръка за всяка една неволя, отворени са да ви разкажат много интересни истории, които понякога дори не са за разказване. Гозбите, които ще опитате по този край, вярвайте, ще оставят траен отпечатък у вас.

Гледка над село Билка
Снимка: Фейсбук страница „Ултрамаратон Коджа Кая“

Ако желаете да видите нещо ново и все още скрито и некомерсиално – село Билка е мястото!
А ние вярваме в максимата – „Опознайте Родината, за да я обикнете“!

Вашият коментар

Уважаваме Вашата поверителност като деактивирахме полето за въвеждане на имейл и записването на IP.

Без излишен спам