Пет вкусни и здравословни храни за диабетици

Консумацията на определени храни от диабетици е важна за контрола на кръвната захар. Не бива да се мисли, че захарната болест лишава пациентите от вкусна храна. Разбира се, има лишения от шоколади, тлъсти меса и изделия от бяло брашно, но пък могат да се намерят множество апетитни рецепти. По-долу в статията представяме пет вкусни и здравословни храни при диабет. Най-хубавото е, че тези храни не повишават нивото на захарта и спомагат за стройна фигура.

Зелени листни зеленчуци за повече здраве

Зелените листни зеленчуци са пълни с основни витамини, минерали и хранителни вещества. Те също оказват минимално въздействие върху нивата на кръвната захар. Зелените листни зеленчуци и спанакът са основен източник на витамин А, калий и калций, а също така са и натурален антиоксидант. Прибавяйки и съдържанието на фибри, те са прекрасен избор за всеки. Зеленчуците не са само за диабетици, а за всички, които търсят здравословни храни.

Пълнозърнести храни в помощ на диабетиците

Булгурът, пълнозърнестият и ръженият хляб съдържат висок процент на фибри и хранителни вещества. Те са за предпочитане пред тестените изделия от бяло брашно, защото оказват по-малко въздействие върху кръвната захар, а в същото време са много вкусни. Храненето с фибри забавя процеса на храносмилане и спомага за добрите нива на захарта.

Рибата като част от менюто на диабетика

По всяка вероятност повечето хора знаят, че рибата е полезна, тъй като съдържа омега-3 мастни киселини. Все пак трябва да отбележим, че консумирайки скумрия, пъстърва, сьомга или херинга, ще се набавят т.нар. полиненаситени киселини, спомагащи за контрола на кръвната захар. В този ред на мисли, всеки един диабетик трябва да вкара в менюто си една от посочените риби.

Фасул при захарна болест

Фасулът е чудесен избор на храна за хора, страдащи от захарна болест. Той е източник на растителни протеини и може да задоволи апетита на болните от диабет, като едновременно не повишава кръвната захар. Освен това повечето пациенти харесват вкуса на фасула и тази храна няма да им се стори странна и нестандартна. Ето защо я включихме в списъка на тази статия.

Ядките и тяхното ползотворно въздействие

Диабетно болните са длъжни да спазват диета, ако искат да поддържат нормални нива на кръвната захар. Ядките по подобие на рибата имат съдържание на омега-3 мастни киселини, които се грижат за сърцето и мозъка. И, ако до този момент диабетиците са били подложени на риск от инфаркт или инсулт, то с консумацията на орехи, бадеми, фъстъци и други, тази рискова група ще намалее. Разбира се, добре е болните да се консултират и с диетолог.

Вашият коментар

Уважаваме Вашата поверителност като деактивирахме полето за въвеждане на имейл и записването на IP.

Без излишен спам