Пет причини да се боим от роботите

Въпреки, че бъдещето на роботите все още не е изцяло тук, много скоро ще стане факт. Изданието LiveScience разкрива 5 причини, поради които трябва да се боим от роботите.

1. Хората ще заприличат на роботи.
Технологията е напреднала дотолкова че, може да си позволи почти всичко. Расте броят на хора, които живеят с изкуствени крайници, нараства и броят на технологичните джаджи, с които правим живота си по-лек и по-практичен. За съжаление, ежедневието на все повече хора се автоматизира и лишава от обикновени, но значими човешки емоции.

2. Роботите ще унищожат човечеството.
Сценарият за апокалипсис на човечеството, предизвикан от машини е тема на не един научнофантастичен филм или роман. За щастие, засега това е възможно само след определен етап на еволюция на машинния разум, но все пак е повод за тревога. Всички знаем колко трагично завършва дружбата на роботи и хора в някои романи и, уви, има огромна доза пророческа истина в тях.

3. Роботите ще откраднат не едно работно място.
И днес работодателите не подбират средства в търсенето на ефективни служители. Какъв по-добър избор за секретар, продавач, диспечер или адвокат от послушен и работлив робот, който няма собствена воля и мнение? Неуморната ефикасност на машините допринесе безработица за милиони хора и тяхното икономическо и обществено положение ще се срине напълно.

4. Вашият любим или любима ще ви зареже заради робот.
Колкото и абсурдно да звучи сега, има реална опасност някои хора да започнат да се влюбват в роботи и да ги избират за свои спътници в живота, за да си спестят емоционални проблеми и да могат да упражняват собствените си изисквания, капризи и желания без съпротива. Освен това всяка една машина може да бъде проектирана така, че да изглежда като красиво и перфектно човешко същество, а кой не си е мечтал тайно за такъв любим?

5. Хората са склонни да харесват роботите.
Докато машините нямат човешки облик, всичко е наред, но какво ще стане когато започнат да стават все по-хуманоидни на външен вид? Слабостта на човечеството да се умилява от играчки може да ни изиграе доста неприятна шега. И да не усетим как се стига до ужасяващи последици, по-страшни дори от сюжетите в романите на Айзък Азимов.

Подобни публикации:

Вашият коментар

Уважаваме Вашата поверителност като деактивирахме полето за въвеждане на имейл и записването на IP.

Без излишен спам