Пет мита и тяхната реалност

„В този свят не съществуват лъжи, защото всяка една лъжа, изречена от божествено съзнание, става част от реалността.“

Всеки от нас е чувал например, че богатите римски патриции са си бъркали с пръст в гърлото при пиршества, за да повърнат и продължат отново да се тъпчат с вкусотии? Оказва се обаче, че това си е чисто и просто мит. Всъщност понякога истината е доста по-страшна!

Представяме ви пет мита и реалностите им

Мит № 1:  Джордж Вашингтон имал зъби от дърво.
Зъбните протези на Джордж Вашингтон са изработени от много различни материали, но не и от дърво. Първият американски президент имал в устната си кухина ченета от човешки зъби (от роби), от злато, олово, кости, месинг и бивни от хипопопотам. Те му навличали купища неприятности и били изключително неудобни – разваляли дикцията му и го загрозявали.
.
Мит № 2: Думите на Мария-Антоанета: „Като нямат хляб, да ядат пасти!“
След като научила, че френските селяни гладуват заради липса на на хляб.
Няма исторически сведения в потвърждение на това, че Мария-Антоанета е казала тези думи по време на Френската революция. Написал го е Жан-Жак Русо в автобиографията си от 1765 година, когато кралицата била само на девет години.

Мит №  3: Викингите са имали рога на шлемовете си.
В действителност първите, започнали да носят рога на шлемовете си, са актьорите, играещи викинги в оперната постановка „Пръстенът на нибелунга“ през 1876 година. Така се е разпространило и мнението, че викингите имат такъв обичай. Няма обаче доказателства в подкрепа на това твърдение.

Мит № 4: Шерлок Холмс е реална историческа личност.
Британският хирург Джоузеф Бел е прототипът на Шерлок Холмс в книгите на Артър Конан Дойл. Детектив на име Шерлок Холмс обаче никога не е съществувал в реалността.

Мит № 5: Колумб е доказал, че Земята има кълбовидна форма.
По времето на Колумб вече е съществувало мнението, че Земята е кръгла, а не плоска. Митът, че той имал за цел да опровергае поддръжниците на теорията за плоската  форма на Земята, е разпространен от американски писател през ХІХ век.

Вашият коментар

Уважаваме Вашата поверителност като деактивирахме полето за въвеждане на имейл и записването на IP.

Без излишен спам