Изящната жена – Шакира

Моите песни са отражение на това, което мисля и това което чувствам в даден момент. – Шакира

Шакира е екзотична, вълнуваща, завладяваща. Тя е най–продаваната колумбийска звезда за всички времена.

„Изящната жена“ – Шакира, това означава името и в превод от арабски и тя го оправдава. Родена е на 02.02.1977 година в Баранкиля Колумбия. Единствено дете на Нидия Рипол (колумбийка) и Уилям Мебарак Шадид (ливанец). Баба ѝ и дядо ѝ по бащина линия са емигрирали от Ливан в САЩ, където е роден и баща ѝ. По майчина линия има испански (каталонски и кастилски) и италиански произход.

Изящната жена
Снимка: wikipedia

В началото родителите на Шакира смятали, че дъщеря им ще стане поетеса или художник, а по–късно, че ще се занимава с танци. На 8-годишна възраст момиченцето започва да се занимава с ориенталски танци и печели конкурс за таланти.

Едва тринадесетгодишна Шакира се премества да живее в Богота, където издава първия си албум с името „Magic“, който има слаб успех в родината ѝ. Следващият ѝ албум „Danger“ е не по-успешен и Шакира започва актьорска кариера.

Първата ѝ роля е в колумбийски сериал „El Oasis“, но за жалост и актьорството не ѝ се отдава особено. През 1995 г. тя отново се връща към музикалната си кариера, издавайки албума „Pies Descalazos“ (Боси крака), включващ песента „Dónde Estás Corazón“, като най-сетне постига желания успех.

Шакира започва да работи с Емилио Естефан Младши по албума си „Where are the thieves“, който постига зашеметяващ успех. Най-успешните изпълнения от албума са „Inevitable“ и световният хит „Ojos Asi“. Съчетанието на латино с рок ритми го правят изключително популярен по цял свят.

Шакира се насочва към англоговорещия пазар и записва албума „Laundry Service“, който съдържа и няколко песни на испански. Албумът отново постига огромен успех. Като сингълът „Whenever, Wherever“ го изстрелва до челните места в топ класациите за 2002 година. Полулярността ѝ нараства главоломно, като за нея особено допринасят ефектните ѝ хореографии на танците с много секси, чувствени движения и арабски ритми.

Същата 2002 година Шакира издава сборен албум с най-големите си хитове “Grandes exitos. Shakira“. През 2005 година издава нови 2 албума. Първият е на испански език с името „Fijación Oral Vol. 1“. Вторият е английският вариант „Oral Fixation Vol. 2“. През юни 2009 г. издава сингъл със заглавие She wolf, предшестващ албума ѝ със същото име.

Официалният химн Waka waka на Световното първенство по Футбол през 2010 г., изпълнен от Шакира е приет радушно за разлика от химна БУМ на Световното първенство по футбол през 2002 г., изпълняван от Анастейша. Октомври 2010 г. излиза албумът ѝ „Sale el sol“, включващ предимно песни на испански с няколко версии на английски. Първият сингъл от албума е „Loca“.

Освен голям артист, Шакира е и филантроп – занимава се с хуманитарна дейност. Тя оглавява фондация за помощ на деца с името е „Pies Descalazos“ (Боси крака). До момента фондацията е построила 3 училища в Колумбия и е помогнала на много деца, изгонени в резултат на партизанските войни в родината ѝ. През 2003 г. UNICEF обявява Шакира за световен посланик на добра воля. Тя е от най-младите в историята посланици на UNICEF.

Моят живот е прозрачен като чаша вода. – Шакира

През 2000 г. Шакира става интимна с Антонио де ла Руа, син на тогавашния президент на Аржентина. През януари 2011 г. певицата официално обявява, че е прекратила отношенията си със сина на бившия президент, след почти 11 години брак. Според медиите Антонио де ла Руа е поискал от нея компенсация от 45 милиона долара заради емоционални и финансови загуби (той прекратява адвокатската си практика, за да стане нейн продуцент).

През 2010 г. в Мадрид при снимките на клипа към песента Waka Waka (This Time for Africa) Шакира се среща с футболиста Джерард Пике, участник в него. Шакира и Пике са родени на една и съща дата – 2 февруари, като певицата е с десет години по–голяма. През 2013 година се ражда първородният им син Милано Пике Мебарак. През януари 2015 г. се ражда и вторият им син Саша. Живеят в Барселона и не крият живота си от медиите.

Вашият коментар

Уважаваме Вашата поверителност като деактивирахме полето за въвеждане на имейл и записването на IP.

Без излишен спам