Няколко малки стъпки към една позитивна промяна

В началото на всяка нова година си даваме различни обещания, които обаче рядко имат успех. Може би е далеч по-добре да подхващаме разни неща през лятото, а не през зимния сезон.

Слънцето регулира биологичния ни ритъм, благодарение на по-дългия ден през този сезон, имаме повече време за изпълнение на планираното, а и активният синтез на витамин D пък има положителен ефект върху настроението ни. Именно затова през лятото е по-лесно да се настроим за позитивни начинания.

Представяме ви няколко малки съвета, които ще ви помогнат да влезете в по-добра форма, да укрепите имунната си система и да натрупате енергия за всички студени предстоящи месеци.

Ставайте по-рано сутрин – през лятото започва да се стъмва доста по-рано, така че, по-лесно можете да привикнете да ставате час-два преди обичайното време. Отидете на работа пеша или се поразходете с приятели вечер. Обикновено не остава време за това.

Сутрешното раздвижване върши чудеса – то помага на кръвоносната система да се настрои за дневната активност и подобрява снабдяването с кислород на мускулите, в мозъка, вътрешните органи и тъканите. Приливът на кръв към мозъчните съдове увеличава концентрацията, подобрява паметта и ускорява процеса на мислене.

Внимание към храната – не се нуждаете от специални диети, просто заменете газираните напитки с вода с лимон и мента, а сладките закуски с ядки и сушени плодове, например. Храната, в която има малко полезни хранителни вещества, но много въглехидрати и мазнини, се определя като такава с празни калории. Отказът от нея и намаляването на консумираната захар ще имат положителен ефект върху физическото състояние на тялото ви.

Оставете смартфона настрани час преди лягане – синьото излъчване от дисплея предизвиква чувство на безпокойство, което води до нарушения на съня, а многото четене и чатене може да ви напрегне допълнително. Ако ви е трудно да се откажете от навика, задайте някакъв програмен лимит от настройките на смартфона. Още по-добре е да си намерите занимание преди лягане, за което телефон и други подобни, не са ви необходими.

Запознайте се с нови хора – те могат да бъдат ваши приятели, бизнес партньори или просто източник на идеи и знания. Истината е, че запознанствата ни правят по-гъвкави, те ни учат да слушаме събеседника, да съпреживяваме и да отчитаме интересите на другите хора.

Погрижете се за укрепването на организма – яжте цитруси и зеленчуци, те са богати на витамин С. Пийте също най-малко по два литра вода на ден. Когато започне епидемията от грип и други остри респираторни вирусни инфекции, силният имунитет ще намали вероятността от инфекции.

Опитвайте и нови хобита – много курсове предоставят възможност за посещаване на първия урок безплатно. Разберете какво харесвате – свирене на барабани, работа с глина или рисуване на акварелни картини. Като откриете какво ви изпълва с вдъхновение и ви кара да се чувствате добре, превърнете го в свое хоби.

Вашият коментар

Уважаваме Вашата поверителност като деактивирахме полето за въвеждане на имейл и записването на IP.

Без излишен спам