Нинджа – тайствените шпиони убийци

Ключът на това изкуство е девизът на нинджите: „Търпението над всичко!“

Епохата в страната на изгряващото слънце на шогуни и самураи безвъзвратно е в миналото, но там все още има живи древни бойци – нинджите. Специалисти в изкуството на шпионажа и убийствата, нинджите предават уменията си от поколение на поколение, но  днес и тази наследственост е към своя край.

В Япония нинджите винаги са били покрити с тайнственост. Те били наемани от самураите, за да шпионират и убиват. Черните им дрехи покривали всичко освен очите, така те били като сенки невидими  до момента на нападението.

Покушенията също   се извършвали безшумно и „невидимо“ използвйки различни оръжия като „шурикени“ (метални изключително остри звездообразни  оръжия, предназначени за хвърляне) или „фукия“ (тръба, с която се изстрелват отровни стрели).

Нинджите имали славата  на големи майстори на меча. Те използвали голяма част от снаряжението си не само за съботажи и убийства, но и да катерят стени, незабелязано да се промъкват  в замъци, да шпионират.

Мисиите им били тайни и съществуват много малко официални документи за операциите на тези древни войни.

Съществуват много митове и легенди за нинджите, които имат много малко общо с действителността. Множество продуценти, писатели, създатели на комикси и електронни игри…развихряли въображението си, за да създават истории с нинджи. Те ги представят  като супергерои, които имат уменията  да тичат по вода, да се катерят по стени или да изчезват за секунда.

Естествено, това е невъзможно, защото независимо от усилените им тренировки, нинджите все пак са  хора.  Но те в действителност са притежавали приспособления, които са им позволявали да стоят в изправено положение във водата, според думите на Иничи Каваками – един от последните живи нинджа майстори.

Майстор Каваками е 21-ият глава на фамилията Бан, една от общо 53-те, формиращи клана Кока. Той започва да изучава нинджицу  още от шестгодишна възраст.По – късно следват и сериозните уроци – замесването на лекарства и създаването на експлозиви.При навършване на 18 години, Каваками получава древните свитъци на своя клан и процесът по превръщането му в нинджа е приключил.

През Средновековието са съществували близо 50 клана, но този на Каваками и още един – „Ига“, са двата  най-силни и могъщи.

От този период  са и малкото  документи за реалната дейност на нинджите. Те не са  просто обикновени убийци, както ни разказват във филмите. Голяма част от нинджите  имали  своя професия, с която реално се прехранвали. Едни  били фермери, други амбулантни търговци, дори адвокати, бизнесмени…

И макар някога да с били обвити в тайственост  дейността и принципите си през вековете, нинджите всявали страх в сърцата на неприятелите си и днес тъмните сенки на Япония си остават загадка за изследователите.

Въпреки, че днес нинджи вече  няма, те ще живеят вечно във въображението и фантазиите на хората. В това е магията и красотата на мечтите. При тях няма невъзможни неща!

Вашият коментар

Уважаваме Вашата поверителност като деактивирахме полето за въвеждане на имейл и записването на IP.

Без излишен спам