Как открих своята «небесна секретарка»

небесна секретарка
Източник: images.google.com

Прозорливият чуе ли за Дао,
съгласува с него поведението си.

Недотам прозорливият чуе ли за Дао,
ту го съгласува, ту забравя за това.

Непрозорливият чуе ли за Дао,
започва да се присмива гласно.

Не започне ли да се присмива,
значи това не е истинското Дао.

Лаодзъ, Даодъдзин, стих 41

 

Моите близки приятели знаят, че от много години не изпитвам никаква потребност да ходя на църква, дори само за да си запаля „за всеки случай” по някоя свещичка. Те също така знаят, че не контактувам с извънземни, не ме посещават духове, демони, ангели и т.н. Аз дори на Бога му викам „секретарката“ – защото съм му предоставил да се грижи изцяло за ежедневните ми проблеми и да ви кажа – той отлично се справя!

Лошото е само, че с подобно неособено уважително отношение към Бога, стряскам някои мои вярващи приятели, които очакват едва ли не Той – а защо пък не Тя?! – за наказание да ми дръпне незабавно ухото. Наистина аз ги уверявам, че ние с Него/Нея сме стари приятели и сме свикнали да се шегуваме така помежду си, но кой знае защо, това също ги скандализира. Положението става още по-комично, когато някой, който отдавна ме познава отблизо, започне да ги убеждава с конкретни примери, че моята небесна „секретарка“ наистина се грижи изключително съвестно много години наред за мен и за делата ми.

Даосите вероятно ще обяснят всичко това с „дао“, ама аз в края на краищата съм потребител и подобни обяснения слабо ме интересуват – за мен е важно, че моята невидима „секретарка“, подобно на мобилния ми телефон, си върши перфектно работата и за разлика от него, никога не блокира.

Мога да ви уверя, че във видима и невидимата природата има много неизползвани ресурси, за които ние дори не подозираме. Аз съм се нагледал на доста малки, полезни и необясними чудеса, на които отдавна вече не обръщам никакво внимание, защото им свикнах. Няма да се учудя, дори ако по-голямата част от тях намери един ден напълно научно обяснение.

Още отсега съм дал инструкции на дъщеря си – като ми дойде времето да напусна този свят, да не вика разни там свещенослужители да ми досаждат и да ми пречат да изживея пълноценно този уникален за всеки човек миг. Аз лично съм напълно уверен, че тази извечна сила, която се грижи за мен отсам, ще се погрижи за мен и отвъд, така че би било по-добре и за самите щатни служители на култа да се заемат с някой друг пътник към отвъдното.

Не зная дали познавате така наречения „философски даоизъм“ и най-вече описаното от неговите основатели Лаодзъ и Джуандзъ древно изкуство на „недеянието“, на така нареченото „действие чрез бездействие“ или у-вей. Така се случи преди много години, когато за първи път се запознах с древните даоски учения, че докато размишлявах за дао и изкуството у-вей и чаках в нас да стане време да потегля за среща с едно момиче, изведнъж много ми се доспа.

Почти на майтап си помислих: „Сега ще заспя и нека Дао ме събуди, когато му дойде време да изляза.“

Внезапно се събудих и установих, че вече съм закъснял значително. Силно притеснен и все още доста сънен, излязох от нас и се упътих към мястото на срещата. За моя най-голяма изненада видях как момичето усмихнато се приближава към мен. Оказа се, че то забравило, че имаме среща навън (после естествено си спомни) и решило, че сме се разбрали да дойде в нас!

Именно благодарение на този случай, който много ме впечатли, аз хванах чалъма на това древно изкуство. Той се оказа доста прост, ама като няма кой да ти го обясни, шансът да се сетиш сам не е много голям.

В началото си правех проби с това изкуство по-скоро от любопитство, докато един ден установих с удивление, че то работи без грешка.

Така, още преди много години най-неочаквано се сдобих с моята безценна «небесна секретарка».


Из бележките на @Andy San

Вашият коментар

Уважаваме Вашата поверителност като деактивирахме полето за въвеждане на имейл и записването на IP.

Без излишен спам