Митове за парите

пари
Снимка: pixabay.com

Готови ли сте да погледнете истината в очите? Ето кои са най-често срещаните митове, които си казваме за парите и как да ги преодолеем.

Мит 1: Няма да доживея до пенсия и затова няма смисъл да мисля за това.
Сигурно и вие сте чували някой да го казва. Въпреки всички отрицателни фактори, статистиката показва, че средната продължителност на живота в България се повишава през последните години и е много вероятно да доживеем времето, в което ще получаваме пенсия. Когато сме млади, си мислим, че има време да се погрижим за нашите старини, но годините минават много бързо и нашата способност да генерираме доходи намалява значително с течение на времето.

За разлика от развитите западни страни, стандартът на живот в България спада драстично, след като се пенсионираме. Дори да имаме желание да работим и след това, е възможно да не може да си намерим работа или здравето да не ни го позволява. В този случай ще трябва да разчитаме основно на държавата да се погрижи за нас и да ни определи справедлив размер на пенсията, който да ни позволи да изживеем достойно старините си. За съжаление, ако пенсионната система не се промени, ни чака същата съдба, както на сегашните пенсионери, а тя не е никак розова.

Колкото и да не ни се вярва, е много вероятно да доживеем до 65-годишна възраст и, ако не сме планирали този период от живота си, наистина ще се наложи да работим, докато можем. Решението на този казус е много лесно: да започнем да спестяваме от рано, да инвестираме и да накараме парите да работят за нас, когато ние вече няма да можем или да искаме.

Мит 2: Само хората с високи доходи могат да създадат богатство.
Много хора ни казват, че тези неща, които пишем, са само за хора с високи доходи и че те никога няма да станат богати или да постигнат финансова свобода. Тогава им задаваме въпроса:

„Кой може да постигне финансов успех – човек с 3000 лева заплата и разходи от 3500 лева (благодарение на банките, това е напълно възможно) или човек с 1000 лева заплата и 800 лева месечни разходи?“

Разбира се, че вторият. Той има възможност (но не и гаранция), че ще инвестира разумно оставащите 200 лева и те ще станат много повече в бъдеще.

Понякога може и да изглежда, че ще ни трябва цяла вечност, за да постигнем целите ни, но често не е така. Просто трябва да имаме търпение и да вярваме на осмото чудо на света – сложната лихва. Повечето богати хора са направили точно това – спестявали са, инвестирали са тези пари и в един момент те са станали повече, отколкото са си представяли. Уорън Бъфет например е спечелил над 99% от богатството си след 50-тата си година, като преди това над 30 години е инвестирал в подходящите инструменти.

Мит 3: Имам късмет и няма нужда да правя нищо друго.
Да разчитаме на късмета, за да променим съдбата си, е доста безразсъдно. Да, случва се понякога и по тази причина стотици хиляди хора си купуват билети за тото, лотария и всякакви моментни игри. Може също да наследите милиони от неизвестна леля. Въпреки тези „възможности“, ние сами създаваме собствения си късмет или си „накъсметяваме“ нещата, както казва една позната. Изборите, които правим всеки ден, определят нашата съдба.

Когато работим здраво и следваме една посока, рано или късно, резултатът ще е положителен. Късметът помага в определени ситуации, но никога не е движеща сила. Поне при нас е било така. Когато се обърнем назад, виждаме някаква последователност в нашите действия и пътя, който сме извървели, сякаш невидима сила ни е насочвала по него. Но, ако ние не бяхме работили здраво, нищо нямаше да стане. Ако не сте съгласни с нас, пожелаваме ви късмет, защото ще ви е нужен.

Източник: https://parite.bg/blog

Вашият коментар

Уважаваме Вашата поверителност като деактивирахме полето за въвеждане на имейл и записването на IP.

Без излишен спам