Красивата страна

Красивата страна Италия – Bel Paese,  означава „красива страна“.  Италия с гордост носи тази титла, която никоя страна не може да й оспори.

Страната се намира на Апенинския полуостров, като включва и двата най-големи острова в Средиземно море – Сицилия и Сардиния.

Разположена е на четири морета – Тиренско, Адриатическо Йонийско и Лигурско. Там се намират и едни от най-известните и опасни вулкани в света Етна и Везувий.

Ето 13 тайни на Италия, които ще опитаме да разгадаеем заедно:

 1. Известно ли ви е от къде идва името Италия? Думата italia означава „земя на телетата“. По всяка вероятност има нещо общо с това, че бикът е символ на южните италиански племена. Официалното и име  е Repubblica Italiana.
 2. Световният рекорд за намирането на най-скъпия трюфел е на кучето Роко. То го открива през 2007 г. край Тоскана.  Трюфелът тежи близо килограм и половина и е продаден е на търг за 333 000 долара.
 3. Готварска книга написана за първи път в Италия през 1474 г. от Бартоломео Сици. И до днес жителите на страната водят спорове с белгийци и французи кой е създал рецептата за пържените картофи. Когато McDonald’s открива първият си ресторант в Рим през 1986 г., пред него някои пуритани раздават спагети, за да защитят културното наследство на страната.
 4. Университетът в Рим е един от най-старите в света. Основан е от Католическата църква през 1303 г. Често наричан Ла Сапиенца ( „знание“), той е и най-големият в Европа с 150 000 студенти.
 5. На територията на Италия, във вътрешността й се намират две независими републики –  Ватикана и Сан Марино. Втората е най-старата в света. Ватикана е най-малката суверенна държава  и по площ, и по население.
 6. Италия е страната с най-много земетресения в Европа. През 1693 г. около 100 000 души загиват при земетресение в Сицилия. Най-смъртоносният трус  е в Неапол през 1980 г., при който умират 3000 души.
 7. Няма друга страна в Европа в, която да има повече вулкани от Италия. Причината е, че италианският полуостров е разположен на разлом. Трите големи вулкана – Етна, Стромболи и Везувий, са изригвали през последните сто години.
 8. През 30-те и 40-те години на миналия век Бенито Мусолини се пробва да премахне чуждите думи от италиански език. Футболният термин „гол“ става „мета“, а анимационният герой Мики Маус се превръща в „Тополино“.
 9. Първата цигулка се създава в Италия през 1500 г., по всяка вероятност от работилницата на Андреа Амати в Кремона. В градът по-късно заживява и Антонио Страдивари – най-великият създател на цигулки в света.
 10. Италианското знаме частично е заимствало от френския флаг и се развива през няколкостотин години. Сега то е вертикално разделено на три равни части зелено, бяло и червено, които съдържат надеждата, вярата и милосърдието.
 11. Първата опериа в света е създадена в Италия в края на 16 век. Това изкуство достига апогея си през 19 век, когато творбите на Джоакино Росини, Джакомо Пучини и Джузепе Верди са световно популярни. Покойният тенор Лучано Павароти е национална гордост, а Клаудио Монтеверди е баща на модерната опера.
 12. Вилицата става популярна и започва да се използва в Италия преди всяка друга страна, защото тя позволява на местните да ядат по-лесно любимите си спагети.
 13. В централна Италия съществува чешма, от която тече червено вино. Тя е безплатна за всички хора, с изключение на „пияниците и простаците.“

Вашият коментар

Уважаваме Вашата поверителност като деактивирахме полето за въвеждане на имейл и записването на IP.

Без излишен спам