Не трябва да мълчим

Замисляли ли сте се, че мълчим когато избягваме конфликт? Най-вероятно познавате тягостните усещания, идващи от мълчанието. Струва ви се, че ще гръмнете, усещате напрежение, губите яснотата на мислите си, чувствате се безкрайно сами и неразбрани, искате да избягате и да се окажете в друг свят.

Какъв е смисълът на говоренето? Какви са причините за неговоренето? Какви са последствията от двете? Кога мълчим?

Ние не говорим, защото премълчаваме нещо. Всеки от нас има моменти, в които не иска да говори с никого и предпочита да остане насаме със себе си, за да намери отговора, който да му донесе решение и облекчение. Тук обаче не става дума за това, имаме предвид друг момент – когато сме направили избор или сме допуснали грешка или небрежност и сме предприели риск и резултатът не е този, който сме очаквали, а друг и е дошло времето да понесем последствията. Мълчим за действието си, но последствията от него няма как да скрием, защото ще се отразят не само на нас, но и на близките ни.

Как да говорим и защо сме мълчали? Защо не сме споделили с близките си? Защото в себе си сме знаели, че се движим по острието на бръснача, но водени от желание за печалба, съществена промяна или подкрепа, сме поели риск. Какво освен това ни кара да мълчим? Може би, страхът да покажем, че сме сбъркали. Страх, че няма да ни разберат, че ще ни упрекнат, че ще ни обвинят в липса на отговорност и зрялост и много, много други.

Много се обичате с партньора си, но сте на противоположни мнения. Ако изберете да отстоите правотата си, ще загубите другия. Позициите са непримирими. Липсва гъвкавост, никой не иска нито да види другата гледна точка, нито да помръдне. Позицията е по-важна от взаимоотношенията. Мнозина виждат тук един-единствен избор и той е: мълчи, мир да има и не е само мир, а и другия да го има в този мир. Защо се мълчи в такива ситуации? Може би защото ще трябва да разкриете нещо, което показва истинското ви мнение, може би от страх, че ще бъдете видени в друга светлина, страх че ще покажете себе си.

Защо обаче е толкова важно да говорим за това, което ни измъчва… Ако попитате децата кое е по-голямо – 1 или 2, те ще ви отговорят, че 2 повече от 1. Казано с други думи – енергията на двама е много по-голяма от тази на сам човек. Когато говорим с някого, срещаме разбиране, идеите раждат решения и дават усещане за подкрепа и разбиране.Това е едната причина да споделяме. Другата е също толкова важна – когато говорим за това, което преживяваме в момента, реакциите и обратната връзка на другите ни държат на здрава земя и не ни позволяват да затънем в абсурдността на мислите си, слушането ни предпазва от пагубни решения и неверни заключения.

Защо още е важно да не мълчим?
Говоренето е важно, защото когато говорим, казваме истината, а прямотата е една от причините за доверието и укрепва връзките.
Тайните затормозяват връзките, отразяват се на отношенията. Недомлъвките, недоизказаното, мълчанието – също.
Когато заговорим за сериозна болка или травма, започваме да я лекуваме и преживяваме по-лесно.
Когато говорим чувстваме облекчение.
Разтоварваме напрежението.
Откриваме нови сили за преминаване през трудността.
Осъзнаване на действието, което ни е довело до ситуацията, опит.

Вашият коментар

Уважаваме Вашата поверителност като деактивирахме полето за въвеждане на имейл и записването на IP.

Без излишен спам